Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Politie in luiers

Philippines_Traffic_Police


Ja, jullie lezen het goed, het is geen grap en waar anders kan dit waar zijn dan op de Filipijnen. Vandaag stond er een bericht in de kranten dat de Filipijnse verkeerspolitie bij grote evenementen, zoals morgen de Processie van de Zwarte Madonna, luiers moet dragen zodat ze niet voor een sanitaire stop hun post hoeven te verlaten...

Er zullen waarschijnlijk heel wat pakken luiers doorheen gaan de komende twee weken want er staan twee enorme religieuze evenementen op het programma. Morgen wordt zoals ik al zei het beeld van de Zwarte Madonna weer door het centrum van de stad gedragen en daar zullen letterlijk miljoenen mensen naar komen kijken. Omdat er aan het beeld genezende krachten worden toegeschreven zullen van die menigte heel veel mensen proberen het beeld aan te raken en je kunt je wel voorstellen wat dat gaat betekenen voor de orde handhaving.

Volgende week zal dat allemaal nog een graadje erger worden want Paus Franciscus gaat de Filipijnen met een bezoek vereren. Hij komt de vijftiende januari aan en hij vertrekt de negentiende januari weer en tijdens zijn bezoek zal hij een aantal openluchtmissen opdragen. Dat zal zonder twijfel nog meer mensen op de been gaan brengen dan de processie van morgen en daar zit voor ons een onverwacht maar zeker niet onplezierig mazzeltje aan vast.

Er is namelijk een proclamatie uitgevaardigd door de president dat heel Metro Manila, en daar vallen wij dus ook onder, gedurende het pauselijke bezoek vrij heeft. Ook ons kantoor zal, ondanks dat wij een heel eind van het centrum af zitten, gesloten zijn en dat betekent voor ons dus opeens drie extra vrije dagen. Onze Project Manager is daar bepaald niet blij mee omdat het werk op de scheepswerf wel gewoon doorgaat, en er is ons dan ook gevraagd om te proberen vanuit thuis wat te doen of in ieder geval stand-by te blijven.

En wat die dienders betreft, het lijkt aan te raden om de luiers maar in grote voordeelpakken in te slaan...



Website van Willem en Riet