Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Waterpas

Riet regelt voor ALIG, de vrouwenvereniging waar ze lid van is, drinkwatervoorziening van een dorp op een dumpsite (een vuilnisbelt). Daarvoor gebruikt ze het gratis drinkwater waar wij als bewoners van Ayala Alabang Village recht op hebben. Alle bewoners van de Village kunnen vijfentwintig liter gratis water per week ophalen op vertoon van hun Village pas (je “Barangay” pas). De meeste bewoners halen echter dat gratis water nooit  op omdat ze net als wij hun drinkwater thuis laten bezorgen. Dat kost wel geld, maar we praten over vijftig pesos (ongeveer een euro) en daar ga je niet zelf voor sjouwen, ook al omdat die vijfentwintig liter niet genoeg is voor een week.
 
Natuurlijk is die gratis vijfentwintig liter van ons alleen lang niet voldoende, dus gebruikt Riet de Barangay passen van een aantal van haar vriendinnen zodat er iedere week een ruime hoeveelheid drinkwater verzameld kan worden voor het dumpsite dorp. Riet’s enige zorg hierbij is dat ze genoeg geldige Barangay passen heeft om die hoeveelheid water te kunnen verzamelen. Daar gaat ze tamelijk creatief mee om, zo gebruikt ze bijvoorbeeld passen van vriendinnen die hier al lang niet meer wonen maar die nog steeds geldig zijn.
 
Maar er lijkt een kleine kink in de kabel te zijn gekomen. Riet’s pas en die van een paar vriendinnen zijn inmiddels verlopen, wat tot voor kort geen probleem was omdat ze alle ingevulde formulieren en de verschuldigde vijftig pesos per pas aan Lito kon meegeven die dan op het Village kantoor alle passen ophaalde, Helaas, de regels zijn veranderd, de aanvrager moet nu zelf in persoon op het kantoor verschijnen en dat betekent dat niet allen Riet maar ook alle vriendinnen van wie ze de pas gebruikt zelf naar het Village kantoor zullen moeten.

En dat is een tijdrovend klusje, zoals alles hier waar een formulier bij betrokken is...


Website van Willem en Riet