Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Branden in de slopenwijken

Brand _in_Paranaque

Er is brand geweest in Paranaque, het stadsdeel van Manila wat ten noorden ligt van het stadsdeel Muntinlupa waar wij wonen. Paranaque is een groot en tamelijk belangrijk stadsdeel, ten eerste vrijwel de hele landtong tussen Manila Bay en Laguna Bay beslaat en je er dus altijd doorheen moet als je van noord naar zuid reist of andersom, ten tweede omdat de luchthaven Ninoy Aquino International Airport in Paranaque ligt.

De brand was op zich niet zo bijzonder. helaas zijn ze een veel voorkomen verschijnsel in de straatarme sloppenwijken en zorgen daar dan ook vrijwel altijd voor grote problemen. De straatjes van de sloppenwijken zijn heel erg smal en maken het voor de brandweer moeilijk om ter plekke te komen en de huizen staan zo dicht op elkaar dat de brand makkelijk overspringt.

De materialen waarvan de huizen in de sloppenwijken gemaakt zijn meestal heel erg brandgevaarlijk en dat betekent dat een brand vrijwel nooit beperkt blijft tot één huis. Huizen zijn soms gedeeltelijk van steen maar veel vaker zijn ze van afvalhout, golfplaten of hebben, heel populair, muren van oude matrasspiralen die met karton zijn opgevuld (dat laatste is makkelijk want als het karton natregent of kapot gaat steek je er gewoon nieuw karton in). De daken zijn vaak van golfplaten en het geheel is vaak afgemaakt met dekzeilen tegen de regen.

In het geval van de brand van Paranaque twee weken geleden begon de brand op de tweede verdieping van een huis door een "elektrische storing", hoogstwaarschijnlijk door kortsluiting. Elektriciteit wordt vaak illegaal afgetapt maar de eventueel beperkt aanwezige stopcontacten worden ook heel vaak overbelast.

Voordat de brandweer ter plekke kon komen was de brand al op verscheidene huizen overgeslagen en het duurde meer dan twee uur voordat de brand helemaal was geblust. In totaal werden zo'n dertig huizen door brand verwoest. Op de foto zie je de brandweerauto's staan op een brede verkeersweg maar de brand zelf is in een van de smalle straatjes erachter waar ze niet kunnen komen.

Het trieste resultaat van ook deze brand was weer dat een groot aantal straatarme gezinnen alles wat ze hadden kwijt zijn. Brandverzekering? Ach ja...


Website van Willem en Riet