Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Kwaliteit

Met een maandaggevoel naar het werk terwijl het toch al dinsdag is, kijk dat schiet tenminste op. Het was wel weer even wennen vanmorgen om weer vroeg op te staan. Mijn werkdag begint dan wel officieel pas om acht uur maar ik moet rond zeven uur toch wel bij het kantoor zijn want anders heb ik geen plek meer in de parkeergarage. Het was ook weer even wennen aan de verkeersdrukte na de relatieve rust van de afgelopen dagen. Het was een beetje als Nederland op de tweede januari, alleen heb ik op die dag nog nooit de zon gezien op het moment dat ik naar mijn werk ging.

Werk went altijd veel gauwer dan vrije dagen die altijd om zijn voor je er erg in hebt. Je zit al gauw weer in je ritme en dat was vandaag niet anders, mede dankzij het feit dat we de hele ochtend in een bijeenkomst zaten met presentaties over kwaliteit. Na kostenbeheersing en besparing is dit blijkbaar het nieuwe modewoord en daar moesten we door deze bijeenkomst allemaal van op de hoogte gebracht worden. Op zich was er met de boodschap zelf niks mis, want er werd ons verteld dat het leveren van kwaliteitswerk op alle fronten prioriteit zal krijgen. De doelstelling is dat door het leveren van betere kwaliteit ongelukken zoals met het boorplatform in de Golf van Mexico vorig jaar niet bij ons zullen gebeuren.

Blijkbaar is iedereen zich de pleuris geschrokken van het feit dat dat ongeluk, wat BP het lieve sommetje van vijf miljard dollar heeft gekost, veroorzaakt werd door het gebruik van slechte kwaliteit cement om een boorput af te dichten. Het kon er wel mee door dachten ze en bespaarden zo 128.000 dollar. Nou, we kunnen wel stellen dat dat een hele slechte keuze is geweest.

Op zich dus een goeie boodschap maar of het nou in de praktijk ook allemaal zo zal gaan gebeuren is voor mij een hele grote vraag. Je kunt nou eenmaal geen topkwaliteit afdwingen zonder hogere kosten, en we weten allemaal wat er gebeurt als er een keuze gemaakt moet worden tussen meer geld in de knip of topkwaliteit.

Of is dit nou weer mijn pure Hollandse nuchterheid die me parten speelt?



Website van Willem en Riet