Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Kung Hei Fat Choi!

Chinees_Nieuwjaar_2013_02a


Het was vandaag voor de tweede keer in een paar weken tijd oudejaarsdag want vannacht om twaalf uur begon het Chinese Nieuwjaar. We waren uitgenodigd door Julia, de vrouw van mijn baas Mike en van oorsprong Chinese, om dat bij hen thuis te komen vieren. Er was gevraagd om iets Chinees of iets roods aan te trekken, en dat laatste omdat die kleur geluk brengt.

Onze garderobe bleek in allebei de gevallen tekort te schieten. Riet kon helemaal niets vinden en ikzelf heb alleen een rode rugby trui die voor dit klimaat niet echt geschikt is maar die eventueel nog dienst had kunnen. Dat ging op het laatste moment niet door want Riet was gaan winkelen vanmiddag en kwam met een hele leuke rode jurk terug; die was alleen wel van een andere kleur rood dan mijn rugby trui en dat was dus dat. Mijn tenue werd dus een wit shirt, wat weliswaar niet rood is maar in ieder geval acceptabel want de enige kleur die je met Chinees Nieuwjaar beslist moet proberen te vermijden is zwart.

Het is in China de gewoonte dat Chinees Nieuwjaar met de hele familie wordt gevierd en er wordt de hele dag door gekookt en aan één stuk door gegeten. Dat had vanavond ook gekund want er werd wat dat betreft uitstekend voor ons gezorgd. Er waren allerlei kleine Chinese hapjes, Nonni had gezorgd voor kleine loempiaatjes en Julia had alles in huis gehaald om dumplings te maken. Dumplings zijn een soort deegrolletjes met een vulling die worden gestoomd, gekookt of gefrituurd. Op de foto zie je Nonni en Ayu (die trouwens allebei Maleise zijn) bezig de dumplings te maken terwijl Riet belangstellend toekijkt.

En om twaalf uur wensten we elkaar allemaal „Kung Hei Fat Choi”, oftewel „Gelukkig Nieuwjaar” in het Chinees.



Website van Willem en Riet