Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Registratie

Fortuner_Kenteken


Terug in Manila was er meteen een vervelend jaarlijks terugkerend ritueel, het opnieuw laten registreren van onze auto. Dat registratie systeem gaat simpelweg op kenteken, dat van onze Fortuner eindigt op een "8" en dat betekent dat wij in augustus de klos zijn. Het is niet eens zo zeer een kostbare aangelegenheid (al is het dat voor de doorsnee Filipino's absoluut wel), het ia meer het probleem dat het een ontzettend tijdrovend klusje is waar je minstens een halve dag mee zoet bent.

Je moet met de auto allereerst een emissie-test laten doen. Dat kan bij iedere garage of keuringsstation, maar het makkelijkst is het om het te doen bij de naast het Land Transportation Office (LTO) gelegen keuringsstation. Het LTO is een soort van politiebureau waar je al je zaken met betrekking tot gemotoriseerde deelname aan het verkeer moet regelen. Riet en ik zijn er in mei vorig jaar voor de laatste keer geweest om ons Filipijnse rijbewijs te regelen en dat kostte ons zelfs tegen betaling van een kleine "vergoeding" hier en daar nog meer dan twee en een half uur. Die ervaring was voor mij genoeg om in augustus te besluiten dat ik de registratie zou uitbesteden aan de garage, die daar overigens zo bleek achteraf een schandalige prijs voor rekende.

Dit jaarr is het heel wat makkelijker want nu hebben we een chauffeur. Lito was trouwens ook degene die me erop attent maakte dat de registratie weer moest worden gedaan anders was ik het vast en zeker vergeten. Omdat ik zelf niet mee hoef om het hele proces uit te voeren was het dus dit jaar heel simpel, ik gaf Lito vanmorgen geld voor alle onkosten en vanmiddag was alles geregeld. We moeten alleen nog even de nieuwe stickers op de nummerplaten plakken.

Een van die onkosten vind ik trouwens weer zo'n typisch voorbeeld van gelegaliseerde diefstal. Ik moet namelijk verplicht een soort van WA verzekering afsluiten, wat in mijn geval volkomen overbodig is want ik heb een all-risk verzekering die alles dekt. Dat maakt echter niks uit, die WA verzekering is verplicht en daar valt dus niet aan te ontkomen. Een overbodige betaling dus, en in eerste instantie dacht ik ook zo over die hele jaarlijkse registratie. Het lijkt pure geldklopperij om dat ieder jaar te moeten doen, maar je kunt het ook anders bekijken. Je betaalt nu voor ieder jaar dat je de auto of motor bezit en dat is eerlijker dan een vast bedrag te betalen bij aanschaf, onafhankelijk hoe lang je het ding hebt.

En nog wat anders, met die registratie ben je wel van al het gezeik af, geen wegenbelasting of milieu toeslagen of andere terugkerende kosten om de regering te spekken. Hopelijk gaan er weinig Filipijnse politici op bezoek naar Nederland, ze zouden daar wel eens hele slechte ideeën op kunnen doen...



Website van Willem en Riet