Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Weersvooruitzichten

KLIA_Airport_002a


We houden deze dagen met meer dan normale belangstelling het weer in de gaten nu de dag van ons vertrek nadert. We willen als het effe kan niet dat een aanstormende tyfoon roet in het eten gooit voor ons vertrek. Op dit moment ziet het er nog gunstig uit maar dat kan hier zo maar veranderen.

Eergisteren bijvoorbeeld was er 's morgens op de weerradar nog niets te zien maar 's middags hing er opeens boven Palawan, zo'n zeshonderd kilometer ten zuiden van hier, plotseling een tropisch lagedrukgebied. Nog niks om je zorgen over te maken zou je zeggen maar gisteren was het verdraaide ding al uitgegroeid tot een tropische depressie en rukte het rap op naar het noorden, oftewel onze kant op. Gisteravond draaide de kern naar het noordwesten en dus weer van ons af maar vannacht kregen we zo ontzettend veel regen dat ik er verscheidene keren van wakker ben geworden. Op dit moment gaat het wel weer, de tropische depressie is inmiddels wel uitgegroeid tot een tropische storm maar we hebben er geen last meer van want die hangt inmiddels voor de kust van Vietnam. En de weerradar geeft op dit moment geen enkel probleemgebied aan rond de Filipijnen.


Je zou zeggen dat een beetje regen toch geen hele luchthaven plat kan leggen, maar hier kan dat dus wel. De regen valt dan zo hard en het zicht vermindert dan zo erg dat starten en landen onmogelijk wordt. Zelf heb ik anderhalf jaar geleden toen we nog in Kuala Lumpur woonden een keer een extra nacht in Manila door moeten brengen omdat er net aan het begin van de avond een tyfoon losbarstte, vrijwel recht boven de luchthaven. Het vliegtuig kon niet landen en toen het om elf uur in de avond eindelijk arriveerde kon het niet meer weg. En dat wil je beslist niet hebben als je op weg bent naar huis.


We zitten dus te duimen dat het nog een paar dagen rustig weer blijft hier, in ieder geval tot vrijdagnacht. Duimen jullie effe mee...



Website van Willem en Riet