Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Ernstig busongeluk

Busongeluk_Skyway

Het nieuws werd vandaag gedomineerd door berichten over een ernstig busongeluk waar tenminste achttien maar mogelijk zelfs meer mensen bij zijn omgekomen. De bus is vanmorgen tijdens de ochtendspits van de Skyway afgereden en daarbij zo'n vijftien meter naar beneden gestort. De bus kwam ondersteboven terecht op de weg onder de Skyway, bovenop een bestelwagen waarin twee mensen zaten waarvan er een als gevolg van het ongeluk is omgekomen. De tweede persoon in de bestelbus en meer dan een dozijn passagiers in de bus zijn zwaargewond.

Dit is al de tweede keer dat er zo'n bizar ongeluk gebeurt op de Skyway. De Skyway is de verhoogde tolweg die het centrum van Manila verbindt met onze wijk Alabang en is aangelegd recht boven de South Luzon Express Way, oftewel SLEX. Hoe het kon gebeuren is nog niet helemaal duidelijk maar er zijn aanwijzingen dat de buschauffeur veel te hard heeft gereden en mede doordat het wegdek nat was van de regen de macht over het stuur is verloren. De bus is vervolgens dwars door de borstwering van de Skyway geknald en naar beneden gestort.

Feit is dat veel mensen, waaronder ook Lito en Estela, behoorlijk aangedaan waren door het ongeluk. Dat is heel begrijpelijk want heel veel Filippino's zijn voor hun dagelijkse transport afhankelijk van dergelijke buslijnen, want Jeepney's rijden veelal kortere routes en voor de langere routes zijn ze aangewezen op deze buslijnen.

De LTFRB, zeg maar de Filippijnse Rijksdienst van het Wegverkeer, heeft onmiddellijk gereageerd op het ongeluk. De busmaatschappij moet met onmiddellijke ingang al haar buslijnen stil leggen gedurende de komende dertig dagen en alle chauffeurs van die maatschappij moeten verplicht naar een herhalingscursus. De buschauffeur zelf, die het ongeluk dus overleefd schijnt te hebben, zal worden getest op alcohol- en drugsgebruik.

Of al die maatregelen wat uithalen is nog maar de vraag, want deze busmaatschappij blijkt in 2011 "bekroond" te zijn als de meest gevaarlijke busmaatschappij om mee te reizen, gemeten naar het aantal ongelukken met hun bussen. En er komen nu ook nog meer verontrustende berichten over die busmaatschappij naar voren, zoals dat een van hun bussen vorig jaar ook al een ernstig ongeluk had veroorzaakt op een fly-over omdat de chauffeur had zitten texten onder het rijden...



Website van Willem en Riet