Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Kampioen Selfies

Macaca_self-portrait_public_domain


Er stond vandaag wereldwijd een grappig bericht over de Filippijnen in de kranten, zelfs in de Nederlandse, zij het dat daarbij weer eens een paar dingen verkeerd werden weergegeven. Het bericht betrof het maken van selfies, en voor degenen die de afgelopen maanden onder een steen hebben geleefd, een selfie is een foto van jezelf door jezelf, meestal gemaakt met je eigen mobiele telefoon en daarna gepost op sociale websites zoals Facebook of Instagram.

Wat is namelijk het geval, het prestigieuze tijdschrift TIME Magazine heeft namelijk een database samengesteld met selfies die op de website Instagram zijn geplaatst (of gepost zoals dat heet). En uit de gegevens in die database is de conclusie getrokken dat Makati City en Pasig City samen wereldkampioen selfie zijn. Nergens in de wereld werden er namelijk meer selfies gemaakt dan in deze twee deelsteden van Manila samen, zo'n 258 op iedere honderdduizend inwoners, en dat schijnt dus een record te zijn.

In de Nederlandse kranten werd alleen de "stad" Makati genoemd maar dat klopt dus niet. Makati is niet echt een stad maar wat wij in Nederland zouden noemen een deelgemeente van Manila. En het was ook niet alleen Makati maar de combinatie van Makati en de naastgelegen deelgemeente Pasig. En nog belangwekkend was dat de Filippijnen zelfs twee keer in de top tien staan want Cebu City staat op de negende plaats.

Feit is dat Filippino's gewoon graag op de foto gaan. Een foto is pas een foto als ze er met hun eigen smoel en liefst ook de rest van hun gezelschap op staan, en als het even kan ook lachend en springend. Ik heb inmiddels heel veel Filippijnse vrienden op Facebook en ik zie iedere dag een hele stroom foto's voorbijkomen van hunzelf, en of ze nou ergens bijzonders geweest zijn of gewoon op hun werk maakt daarbij niet uit. De enige uitzonderingen op deze regel zijn eigenlijk de foto's van hun eten, want alles wat ze eten wordt ook geplaatst, pardon, gepost.

Affijn, wij zijn er al aan gewend al kan Riet zich nog steeds behoorlijk ergeren aan de hoeveelheid foto's die er bij iedere scheet gemaakt moeten worden. En over foto's gesproken, ik heb de foto's van ons laatste uitstapje naar Bohol met Robin en Chantal eindelijk op deze website gezet dus als jullie geïnteresseerd zijn kunnen jullie een kijkje nemen via de Foto’s pagina (de link staat links bovenaan het scherm) of via deze
directe link.



Website van Willem en Riet