Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Chauffeurs...

Voedselhulp_2013_09_11_0004a


De afgelopen week toen ik aan het verzinnen was wat ik voor stukje zou gaan schrijven voor mijn website realiseerde ik me dat ik eigenlijk nog niks heb geschreven over onze chauffeur Lito. En aangezien hij nu inmiddels al bijna een jaar bij ons in dienst is wordt het toch tijd om eens wat meer over onze chauffeur te vertellen en chauffeurs in het algemeen.

Het was in het begin heel erg wennen voor ons om niet zelf te rijden maar achterin te stappen om te worden gereden. Het lijkt heel decadent om een chauffeur in dienst te hebben maar dat is hier niet het geval, sterker nog, het wordt als merkwaardig beschouwd als je er geen een hebt. En Lito is niet alleen onze chauffeur, hij doet nog een heleboel andere klusjes, met name voor het vrijwilligerswerk van Riet. Hij helpt ontzettend graag mee en heeft soortement van de pest in als Riet een keer verstek laat gaan voor een bezoek aan de dumpsite. Hij haalt water voor de sites die ALIG van water voorziet en is ook niks te beroerd om dat zelf weg te brengen.

En naast alles waar hij al mee helpt is het natuurlijk voor Riet ook handig om een grote kerel bij je te hebben die Tagalog spreekt als dat nodig mocht zijn. Als Riet naar markten gaat voor goedkope groente voor de hulpacties dan loopt Lito mee. Hij waarschuwt haar om haar oorbellen af te doen en op te bergen en houdt in het algemeen een oogje in het zeil.En hij zorgt ervoor dat Riet niet teveel geld uitgeeft aan parkeergeld. Heel veel winkels geven je je parkeergeld terug als je een bepaald bedrag aan boodschappen hebt gedaan maar Riet is daar nogal laks mee omdat het meestal maar om twintig pesos gaat (dertig cent). Lito pakt meestal meteen de kassabon om alsnog het gratis parkeren te regelen.

We hebben het tot op heden dus prima getroffen met Lito, die ook nog eens een goeie bron is voor allerlei informatie. Heel vaak staan chauffeurs bij elkaar op de parkeerterreinen en we hebben ontdekt dat ze nog harder roddelen dan ouwe wijven. Lito weet dan ook altijd de laatste nieuwtjes. Is er weer eens een gangster gearresteerd die in de Village woonde? Lito weet zijn naam en adres en de auto waarin hij reed. Staat er een huis al lang leeg? Lito weet te vertellen omdat dat komt dat ze een belachelijk hoge huurprijs vragen, en hij weet nog hoeveel dat is ook. Nieuwe buren? Lito weet meestal al wie er komen wonen voordat de inkt op het contract droog is.

Overigens treft niet iedereen het zo met zijn chauffeur als wij, en we kennen ook al heel wat verhalen die als het jou niet overkomt nog best grappig zijn. Zo trof een collega van mij toen hij eerder dan verwacht thuis kwam zijn chauffeur in zijn zwembad aan, samen met diens hele familie. Een andere collega die eerder thuis kwam van een zakenreisje zag toen hij zijn flat binnenkwam nog net zijn chauffeur door het keukenraam springen. Die had de sleutel van de flat na laten maken en leefde gezellig in mijn collega's flat als die niet thuis was…

Wij hebben na een jaar nog steeds geen reden tot klagen en dat hopen we zo te houden want ondanks dat hij een man is van weinig woorden mogen we onze Lito allebei graag.



Website van Willem en Riet