Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Alweer jetlag...

From_ASB_20140107

In Nederland duurde het bij mij zeker een week voordat ik weer een normaal ritme had en dat is eigenlijk uitzonderlijk. Last van jetlag heb je eigenlijk altijd wel maar de algemene ervaring is toch dat je er meer last van hebt als je van west naar oost reist dan andersom. En meestal ben ik er in Nederland ook met twee tot drie dagen wel vanaf.

We zijn nu bijna vier dagen thuis en we hebben allebei alweer heel erge moeite met onze jetlag. Niet helemaal onverwacht natuurlijk want de vuistregel zegt dat je reizend van west naar oost een dag moet rekenen voor ieder uur tijdsverschil, wat dus inhoudt dat je in ons geval moet rekenen op een herstelperiode van zeven dagen. Het verschil zit hem er deze keer alleen in dat we niet op verkeerde tijd slaap hebben zoals te verwachten is, maar dat we 's nachts bijna helemaal niet kunnen slapen.

Ik heb onderweg in het vliegtuig alles bij elkaar een uur of vijf kunnen slapen en dat zou dus moeten inhouden dat ik aardig bekaf was bij aankomst. Dat klopte ook wel maar zondagnacht heb ik ondanks dat amper vier uur kunnen slapen. Ik ging om half elf naar bed maar was om een uur of één al weer klaarwakker. Ik viel pas tegen half vijf weer in slaap en werd om zes uur wakker van de wekker. En vannacht ging het nog slechter. Ik heb me gisteravond tot elf uur wakker kunnen houden, viel toch pas om half twaalf in slaap en was om twee uur vannacht alweer klaarwakker! En deze keer viel ik pas om vijf uur weer in slaap waardoor het wel een erg kort nachtje werd.

Al dat wakker liggen 's nachts is misschien wel goed om een beetje bij te lezen maar overdag op het werk ben ik uiteraard niet in topvorm. Riet gaat het gelukkig wat beter af maar ja, die kan als het nodig is overdag een tukje doen. De enige troost voor ons allebei is dat we niet de enigen zijn, om de een of andere reden heeft iedereen die uit Europa terug gekomen is van vakantie veel meer last van de jetlag dan anders. Er zit dus niks anders op om, zoals een ouwe Shell collega van mij altijd placht te zeggen, "onze ziel in lijdzaamheid te bezitten"...

Positief is dat ik hier in tegenstelling tot Nederland tijdens ons verblijf wel vrolijk van het weer word als ik naar buiten kijk...


Website van Willem en Riet