Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Winkelparadjs

Mega_Mall_Manila

Afgelopen week hoorde ik iets wat ik in eerste instantie niet wilde geloven. Kijk, ik weet dat het goed winkelen is hier op de Filipijnen maar dat drie van de winkelcentra, of Shopping Malls zoals ze hier heten, in de Top Tien van de grootste winkelcentra van de wereld staan geloofde ik niet.

 
Maar het klopt, ik heb het nagezocht op Wikipedia, de twee grootste winkelcentra ter wereld staan in China maar de nummers drie en vier op de lijst staan hier in Manila! Het grootste winkelcentrum van Manila is de SM Mega Mall (de naam zegt het eigenlijk al), die twee jaar geleden stuivertje heeft gewisseld met de SM North EDSA Mall die tot dat moment groter was. En het drietal wordt gecompleteerd door de SM Mall of Asia die op de tiende plaats van de Top Tien staat.
 
Dat is dus goed nieuws voor onze aanstaande bezoekers. Met name voor Ans en Sandra denk ik, die vast en zeker wel een bezoekje aan een of meer van deze winkelcentra zullen kunnen waarderen. Sandra heeft bij haar vorige bezoek twee van de drie overigens al gezien, waaronder de SM North EDSA Mall die toen nog derde plaats op de wereldranglijst innam. Een bezoek aan de SM Mega Mall lijkt dan ook een must want aangezien ze ook met ons in de Mid Valley Mall in Kuala Lumpur is geweest kan ze dan zeggen dat ze vier van de tien grootste winkelcentra in de wereld heeft bezocht.
 
Om aan te geven hoe groot die Malls eigenlijk zijn hier even een paar cijfers. De SM Mega Mall heeft meer dan duizend afzonderlijke winkels onder haar dak. En dat is zelfs nog honderd minder dan de SM North EDSA Mall, maar de total oppervlakte aan winkels van de SM Mega Mall is groter. Per dag krijgt de SM Mega Mall gemiddeld 800.000 (achthonderdduizend !) bezoekers, en dat is dus per jaar bijna driehonderd miljoen bezoekers!
 
Een bezoek aan zo’n enorm winkelcentrum is een belevenis op zich omdat er behalve winkels ook enorm veel restaurants en koffieshops zijn, bioscopen en soms zelfs complete amusementsparken of een indoor ijsbaan (zoals in de SM Mall of Asia). Je kunt je er dus zonder problemen een hele dag (of zelfs dagenlang als je een winkelfanaat bent) bezig houden.

Jammer alleen voor mij is dat Riet absoluut niet van winkelen houdt, dus Manila als winkelparadijs is aan ons niet besteed...


Website van Willem en Riet