Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Sport

Op de afgelopen Olympische Spelen bleek al duidelijk dat de Filipijnen op het gebied van sport geen voorop lopende natie zijn. Er waren iets van elf afgevaardigden in diverse ook nog eens onbelangrijke sporten en geen van die afgevaardigden kwam zelfs maar door de voorronden. Er was hier van het hele gebeuren op de tv bijvoorbeeld nauwelijks iets van de hele Spelen te merken.

Afgezien dan van het basketbal, want basketbal is hier volkssport nummer één. De Amerikaanse NBA is hier mateloos populair, we hebben drie of vier zenders op de tv die alleen maar basketbal uitzenden, en ze schijnen er zelf in het verleden nog aardig goed in geweest te zijn ook. Het moet wel veroorzaakt zijn door de aanwezigheid van de Amerikanen, anders kan ik die populariteit van een sport waarbij lengte toch veelal doorslaggevend is in een land waar de gemiddelde lengte van de bevolking iets van twee turven hoog is niet verklaren.

Desalniettemin is basketbal hier dus enorm populair, en niet alleen als kijksport want je vindt vrijwel overal tot in de armste buurten aan toe wel een basketbalveld. Andere sporten die hier heel populair zijn en waarin ze internationaal redelijk meetellen zijn boksen en pool. Op dit moment is Manny Pacquaio de meest succesvolle Filipijnse bokser, al schijnt hij zich tegenwoordig meer met politiek bezig te houden dan met boksen. Hij heeft verscheidene wereldtitels gewonnen en een aardig detail, hij woont hier in de Village in een gigantisch huis.

Wat ik niet wist is dat de Filipijnen in het poolen zelfs een van de toonaangevende landen zijn. De meest succesvolle Filipijnse pooler aller tijden is ene Efren Reyes en die was van 2000 tot 2006 de meestverdienende pooler ter wereld.

De belangstelling voor de edele voetbalsport valt hier behoorlijk tegen. Dat merkten we laatst in restaurant ″Outback″, er was een interland op de tv van het Filipijnse elftal tegen Taiwan of zoiets. Voor rust scoorden de Filipijnen drie keer, en waar in Nederland het dak eraf zou gaan gaven de aanwezige Filipino’s niet meer dan wat goedkeurend gemompel en geknor bij alle doelpunten. Dit in schril contrast tot bijvoorbeeld de match van Manny Pacqauio vorig jaar in November, waarbij het stil was op de straten en het rond iedere tv klonk alsof Nederland net had gescoord tegen Duitsland…




Website van Willem en Riet