Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Number Coding Scheme…

Dat het verkeer in Manila een zootje is heb ik al heel wat keer gemeld en het wordt er door de toename van het aantal auto’s niet beter op. Met name tijdens de spitsuren maar tegenwoordig ook daarbuiten staan heel veel wegen stampvol met verkeer, en niet alleen in het centrum maar in de hele stad. Op drukke dagen doe ik er soms een half uur over om van kantoor thuis te komen, en je moet dan even in aanmerking nemen dat er lopend iets van twintig minuten over doe.

Om die drukte in te perken heeft Manila al meer dan tien jaar het Number Coding Scheme, een systeem wat het rijden met de auto op één doordeweekse dag op bepaalde plaatsen verbiedt op basis van het laatste cijfer van je nummerplaat. Onze nummerplaat eindigt op een ’8’ en dat betekent dat we met onze auto op donderdagen niet overal mogen rijden. Gelukkig heeft onze wijk Alabang geen beperkingen dus het heeft voor ons weinig gevolgen, ik kan gewoon iedere dag naar mijn werk met de auto. Als ik een baan zou hebben in bijvoorbeeld de wijk Makati dan had ik een probleem gehad want daar mag ik op donderdag tussen zeven uur ’s morgens en zeven uur ’s avonds niet rijden. Om dat probleem op te lossen hebben nogal wat mensen in onze wijk twee auto’s met dusdanige nummerplaten dat ze die Schema dag kunnen vermijden.

Er is de laatste tijd echter de nodige onrust ontstaan want er zijn plannen uitgelekt om het Nummer Codering Schema uit te breiden. Het schijnt de bedoeling te worden dat alle auto’s dan in plaats van één dag twee doordeweekse dagen niet mogen rijden. De eindcijfers één tot en met vier vallen dan op maandag in de prijzen, vijf tot en met acht op dinsdag, de woensdag wordt verboden voor negen, nul, één en twee; donderdag is de tweede dag voor drie tot en met zes en op vrijdag zouden wij dan weer de pineut zijn met zeven, acht, negen en nul. Zoals gezegd, vervelend als je naar het centrum moet maar de gevolgen blijven voor ons nog steeds beperkt tot ritjes buiten onze wijk.

Lastig is dat we ontdekt hebben dat de meeste van onze vrienden stomtoevallig allemaal auto’s hebben waarvan de nummerplaat eindigt op zeven of acht. Als er dus iemand vervoer nodig heeft op donderdag is vaak dat een probleem, en dat zou dus nog erger gaan worden als we op zowel dinsdag en vrijdag niet overal zouden mogen rijden. De oplossing schijnt trouwens heel simpel te zijn en een stuk goedkoper dan de aanschaf van een tweede auto; je schijnt voor ongeveer negentig euro een vergunning te kunnen kopen om alle dagen te mogen rijden. Tot nu toe is dat niet echt nodig voor ons geweest maar het wordt iets om over na te denken als dat nieuwe Schema doorgaat.

Maar wat moeten die mensen nu doen die speciaal een tweede auto hebben aangeschaft voor dat Nummer Codering Schema, en waarvan de eindcijfers van de nummerplaat nu nog niet maar straks wel straks op gezamenlijke dagen gaan vallen? Ik neem aan dat die flink de smoor in zullen hebben…



Website van Willem en Riet