Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Presidenten

signing

De Filippijnen hebben een tamelijk rumoerige historie achter de rug, en dan met name in de vorige eeuw. In amper honderd jaar zijn er vijf verschillende republieken geweest met in totaal 15 presidenten.

De eerste republiek bestond maar drie jaar rond de eeuwwisseling van de twintigste eeuw, toen hadden de Filippino’s net de Spanjaarden eruit gegooid naar een overheersing van een paar jaar om vervolgens weer te worden overgenomen door de Verenigde Staten. De tweede republiek was er een bij de gratie van de Japanners nadat die de eilanden hadden veroverd op de Amerikanen.

De derde republiek ontstond na de Tweede Wereldoorlog en daar kwam een einde aan toen Ferdinand Marcos president, die als zesde president van deze republiek was gekozen, in 1972 de noodtoestand uitroep en vervolgens als een dictator het land regeerde. In 1981 ontstond weliswaar de vierde republiek door het uitroepen van verkiezingen maar die werden door Marcos via fraude en intimidatie gewonnen waardoor hij tot 1986 aan de macht bleef.

De vijfde republiek ontstond in datzelfde jaar toen Marcos door een vreedzame revolutie uit zijn ambt werd gezet. De meeste mensen zullen zich dit nog wel herinneren, of anders in ieder geval de duizenden paren schoenen van mevrouw Marcos die werden gevonden in het presidentieel paleis. De revolutie werd aangevoerd door Corazon Acquino, de vrouw van een door Marcos vermoorde oppositieleider, en zij werd meteen ook de eerste president van de vijfde en huidige republiek der Filippijnen.

In de jaren daarna zijn er nog vier presidenten geweest. En om aan te geven wat een zootje en een kliek het hier is, daar zat een voormalige filmster bij die ontslag nam na een overigens mislukte afzettingsprocedure en de voorlaatste presidente, een dochter van een voormalige president, zit op dit moment in de gevangenis wegens verkiezingsfraude.

De huidige president is Benigno Acquino III, die weer een zoon is van die vermoorde oppositieleider en de voormalige presidente Corazon Acquino. Op de foto hierboven zie je de president (in het gele overhemd zeg ik er maar even bij want anders hadden jullie dat vast niet geraden) bij de contractondertekening van ons project. De keurig geklede heer die links vooraan zit is onze grote baas.

Er wonen in onze wijk Ayala Alabang Village overigens twee oud-presidenten en een ervan, Fidel Ramos, woont letterlijk bij ons om de hoek...



Website van Willem en Riet