Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Wasmachine

Een hele tijd geleden heb ik al eens een keer gemeld dat we in het begin wat problemen hebben gehad met de wasmachine die bij het huis hoort. Het ding werkt zoals vrijwel alle wasmachines hier op de Filippijnen namelijk alleen met koud water. Er zit helemaal geen verwarmingselement in en dat zal ongetwijfeld te maken hebben met de relatief hoge kosten van water en elektriciteit hier. Dat wassen met koud water is wel behoorlijk behelpen want ondanks dat je er speciale wasmiddelen voor hebt gaan vlekken er niet goed uit en kleren die net gewassen zijn ruiken gewoon niet zo fris als we gewend zijn.

Nou waren we vanavond bij toeval in de supermarkt S&R, en die heeft wel wat weg van de Makro. Je moet een lidmaatschapskaart hebben, en er worden naast grootverpakkingen van de gewone artikelen ook zaken als televisies en koelkasten verkocht en jawel, ook wasmachines. Er stonden enkele wasmachines met een verwarmingselement te koop voor een belachelijk lage prijs, en van een ervan ging ook nog eens een kwart van de prijs af.

Niet zo gek als je bedenkt dat er hier nauwelijks een markt voor is want zoals gezegd wast iedereen hier met een koud-water wasmachine. En het waren ook nog eens bekende merken als LG en Samsung, dus geen goedkope rotzooi. Binnen een minuut had Riet de keuze gemaakt. Ze vond dat wassen met koud water toch al niks en dit was een buitenkansje. Volgende week wordt de nieuwe wasmachine bezorgd en binnenkort hebben we dus weer ondergoed wat echt schoon is en weer fris ruikt...



Website van Willem en Riet