Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Hellowien

Trick_or_Treat_2013_10_31_0008a


Het was vandaag weer Halloween, een feestdag waar we in Nederland niet zo lomp veel aan doen (al lijkt dat door de commercie ook steeds meer te worden gepromoot) maar waar ze hier op de Filipijnen gek op zijn. Ruim van tevoren worden huizen, winkels en restaurants al versierd met spinrag gemaakt van uitgeplozen watten, nepspinnen en nepvleermuizen, figuren van heksen en spoken en natuurlijk de van gezichten voorziene pompoenen.

Grappig is dat daarvoor de vaak al aanwezige Kerstversiering er even voor moet wijken want daar zijn ze weken geleden al mee begonnen. En toch heb ik het idee dat het dit jaar allemaal wat minder is dan vorig jaar. Ik merk dat aan de winkels en veel restaurants maar ook aan de huizen in de Village. Het lijkt alsof er minder huizen versierd zijn dan vorig jaar en ook minder uitbundig. Het kan zijn dat ik het mis heb want ik zie natuurlijk maar een klein deel van de Village, maar ik vind het wel opvallend.

Wat ook minder was vandaag was de chaos tijdens de "Trick or Treat" in de Village. Het was altijd de gewoonte om de Village tijdens Halloweenavond open te stellen voor kinderen van buitenaf om hier langs de deuren te gaan. Uiteraard zou dat een flinke buit aan snoep opleveren want hier wonen tenslotte alleen maar "rijke" mensen. Twee jaar geleden ging het echter helemaal mis omdat veel volwassenen uit de omliggende Barangay's het woord "buit" heel anders opvatten. Het open stellen van de Village werd een soort van strooptocht waarbij huizen werden binnengedrongen, mensen werden geïntimideerd en stenen tegen ramen werden gegooid van mensen die niet reageerden op aanbellen.

Vandaar dat er vorig jaar veel strengere toegangseisen werden gesteld aan bezoekers van buitenaf en dit jaar werden die nog eens aangescherpt door alleen nog maar kinderen toe te laten van mensen die hier in de Village werken. Erg jammer voor de kinderen van buitenaf voor wie de jaarlijkse Hallloweenavond letterlijk een "Treat" was, maar ook hier is dus sprake van een kinderfeest wat verziekt wordt door volwassenen. Waar hebben we dat toch meer gehoord?



Website van Willem en Riet