Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

De dag voor...

Ik kom er zelfs als rechtgeaarde republikein niet onderuit om wat te schrijven over die gebeurtenis morgen die als ik het moet geloven heel Nederland al weken in de ban houdt. De moeder des vaderlands houdt het eindelijk voor gezien op een leeftijd waarop een normaal mens allang met pensioen is gestuurd (blijkbaar zit die troon toch wel erg lekker) en zoonlief neemt het over want die is nou eenmaal als eerste geboren in het juiste nest.

Voor Nederland reden om een speciale Koninginnedag te vieren, en jullie vragen je misschien wel af of het evenement hier op de Filipijnen ook door de Nederlandse gemeenschap gevierd gaat worden. Jawel, dat gaat inderdaad gebeuren maar wij zijn er niet bij, en nee, dat heeft niks met mijn standpunt ten opzichte van koningshuizen in het algemeen te maken. Het is wel gedeeltelijk onze schuld maar daar wil ik niet alles op gooien.

Wat wil namelijk het geval, we hebben ons nog niet ingeschreven bij de Nederlandse Ambassade. Dat is niet verplicht maar wordt wel aangeraden als je in een ander land gaat wonen want dan sta je als Nederlander geregistreerd voor als er eens wat gebeurt. In dit geval is dat gebeuren een feest, en als je niet geregistreerd staat krijg je dus geen uitnodiging want het is blijkbaar geen open deur feest. Of het veel had uitgemaakt weet ik overigens niet want de ambassadeur heeft een feest georganiseerd waarbij de gewone Nederlanders pas op plee dertien komen.

Morgenmiddag worden er namelijk voor het bekijken van de troonswisseling op een groot scherm in het peperdure Peninsula Hotel in eerste instantie alleen vierhonderdvijftig diplomaten (die hoogstwaarschijnlijk geen van alle Nederlander zijn) uitgenodigd. Daarna schijnt er een receptie te zijn voor mensen uit de zakenwereld (die hoogstwaarschijnlijk ook allemaal geen Nederlander zijn), en pas daarna mag het gewone volk (wat dan wel Nederlands is) even een handje komen geven. En nog niet eens allemaal want er is een beperkte hoeveelheid kaarten ter beschikking gesteld dus niet eens alle Nederlanders die wel ingeschreven staan zijn welkom. Verschil moet er zijn zullen we maar zeggen.

Nou maakt het mij persoonlijk heel weinig uit, maar Riet wel want die is er ook een van „Oranje boven”…



Website van Willem en Riet