Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Het verkeer

Over het chaotische verkeer op de Filipijnen heb ik al regelmatig geschreven maar ik ben er de laatste dagen wel achter gekomen dat ik het Nederlandse verkeer ook aardig ontwend ben.

Ik ga uiteraard met de auto naar de cursus en dat betekent elke dag op en neer naar Hoofddorp in de ochtend- en avondspits. En hoewel ik ervaring zat heb met het Nederlandse spitsverkeer heb ik er toch wat moeite mee. Het gaat allemaal een stuk sneller dan in Manila, waar de snelheid zelfs op de snelwegen redelijk gezapig is, maar vooral een stuk aggressiever en daar moet ik iedere keer weer aan wennen. Het probleem is dat je in Manila gewoon weet dat iedere auto iets onverwachts of totaal idioots gaat doen dus je rekent er gewoon op. Je hebt ook de tijd om daarop te anticiperen want het gaat gewoon allemaal een stuk langzamer. Hier in Nederland verwacht je veel minder onverwachte dingen, en als die gebeuren moet je veel sneller reageren omdat alles een stuk sneller gaat.

De cursus zelf is leuk en interessant. We zijn twee dagen bezig en we liggen nu al aardig achter op het naar mijn bescheiden mening behoorlijk optimistische schema. Om dat te compenseren beginnen we iets eerder en gaan we wat langer door.



Website van Willem en Riet