Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Philippine Airlines

KualaLumpur_0086

Er is lang op gewacht maar vandaag is officieel bekend gemaakt dat na vijftien jaar de Europese Gemeenschap de ban van Philippine Airlines opgeheven heeft en dat de maatschappij weer op Europa mag vliegen. Die ban was opgelegd omdat Philippine Airlines, of kortweg PAL, niet meer voldeed aan de Europese veiligheidsnormen. Vorig jaar had de luchtvaartmaatschappij al aangetoond dat de zaken een stuk beter voor elkaar waren, niet alleen door een vernieuwde vloot maar ook door te voldoen aan de normen voor onderhoud.

De maatschappij heeft meteen plannen bekend gemaakt om mogelijk al in september lijnen te gaan openen op onder andere Londen, Parijs, Madrid, Rome en jawel, Amsterdam. Dat zou betekenen dat er eindelijk weer rechtstreekse vluchten mogelijk zijn op Europa want door allerlei maatregelen van de Filipijnse regering is er geen enkele Europese maatschappij die nog rechtstreeks op de Filipijnen vlucht. KLM was de laatste, die heeft het nog tot eind 2011 volgehouden maar is er toen ook mee gekapt.

Dit geeft Philippine Airlines een goeie concurrentie positie en men hoopt hier dan ook dat met name het toerisme er een boost door krijgt. Over passagiersaantallen zitten ze niet zo erg in gezien het enorme aantal Filipino’s wat in het buitenland werkt. En andere Filipijnse maatschappijen zouden in principe ook van dit akkoord moeten kunnen profiteren maar de belangrijkste andere gegadigde, Cebu Pacific, heeft door een ongeval vorige maand (waarbij overigens niemand gewond raakte) zijn eigen glazen ingegooid en is weer in de wachtkamer gezet.

Voor ons betekent het mogelijk weer een extra reisoptie want als Philippine Airlines direct op Amsterdam gaat vliegen scheelt dat in vergelijking met de concurrentie toch gauw vier uur reizen of meer. En we hebben met onze vakantie naar Indonesië alvast ervaring op kunnen doen met deze maatschappij, en er was in principe niks mis mee dus waarom niet. We wachten vol spanning af wat er nu gaat gebeuren, misschien gaan de andere maatschappijen nu wel met hun prijzen stunten om concurrerend te blijven. Het ziet er naar uit dat we er in ieder geval niet slechter van gaan worden…


Website van Willem en Riet