Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

High Tea (door Riet)

High_Tea_2013_10_15_0013a

Vandaag was het dan zover, de High Tea voor de kinderen uit het "House of Light", een soort mini weeshuis. Er woont een "moeder” met meestal een stuk of zeven kinderen van verschillende leeftijd. Het is een onderdeel van de "Light House Church", een soort Baptisten gemeente. Die huren een huis, en zoeken een moeder die voor de kinderen zorgt. Dit gebeurt op vrijwillige basis, alleen de huur wordt betaald en er is een vergoeding voor de rest van de rekeningen en eten. Dit is geen vetpot, dus helpen wij het "House of Light" met het kopen van rijst, toiletartikelen en dingen voor school. Op moment verblijven er vier kinderen in het huis. Ze wonen daar meestal al op vrij jongen leeftijd.

De oudste jongen, Hames, is twintig jaar oud en hij is klaar met zijn opleiding. Hij mag nog een half jaar blijven waarbij hij hulp krijgt bij het zoeken naar een baan, en zo kan hij een paar maanden sparen voor hij op zichzelf moet gaan wonen. Zijn beide ouders zitten in de gevangenis.

Lika, het kleinste meisje in de foto, is negentien; ze leert voor verpleegster en is ook bijna klaar. Zij en haar zus zijn als kind mishandeld en misbruikt. Haar vader heeft haar moeder zo erg mishandeld dat die hieraan is overleden, hij zit levenslang achter de tralies.

Marlene is zeventien en zit nog op de middelbare school. Haar moeder was twaalf toen ze Marlene kreeg en is hem een dag na de bevalling gesmeerd. Ze hebben haar moeder wel weer gevonden, ze is nu getrouwd en heeft een nieuw gezin. Marlene wil niet terug naar haar moeder omdat ze dan ergens een baan moet gaan zoeken in de huishouding en niet haar school kan afmaken.

De jongste is Marvin, ongeveer veertien jaar. Hij is als baby gevonden door mensen in een afvalcontainer langs de weg. Deze mensen hebben hem meegenomen en min of meer verzorgd, samen met buren. Hij woonde overal en nergens, als er eten over was kreeg hij het en anders had hij pech. Toen hij drie jaar oud was heeft de kerk hem van de straat geplukt en naar het "House of Light" gebracht.  Hoe oud hij precies is en waar hij vandaan komt weet niemand. Hij zit ook op de middelbare school, hij wil architect worden maar dan wel een rijke Happy
 
Ik vind dit project zo leuk omdat het goed gaat. De kinderen zien een toekomst en die hebben ze ook. Ondanks een rotstart in hun leven hebben ze weer dromen en gaan ervoor. Vandaag dus een High Tea, met dingen die ze normaal niet kunnen betalen…


Website van Willem en Riet