Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Meest gehate...

Zapote_road


CNN heeft een website die gespecialiseerd is in reizen en daar staan af en toe heel interessante dingen op. Zo staat er een artikel, wat is gebaseerd op de ervaringen van reizigers, over de vijf meest gehate dingen in Manila. Uiteraard heb ik het met belangstelling gelezen en ik kan me er wel in vinden. Hier zijn ze alle vijf:

1. Ninoy Aquino International Airport

Pas nog uitgeroepen tot de slechtste luchthaven ter wereld om te overnachten en in het algemeen een van de meest gehate luchthavens ter wereld. Geen verrassing dus deze klassering, maar gezien onze eigen ervaring wat overdreven.

2. Luchtverontreiniging

Inderdaad, Manila is wat dat aangaat een bijzonder smerige stad maar toch beslist niet erger dan een aantal andere grote steden. En er wordt op een bijzondere manier iets aan gedaan, er worden namelijk langs de wegen muurschilderingen aangebracht met een verf die verontreinigende deeltjes absorbeert.

3. Onvriendelijke straten

Daarmee wordt bedoeld dat voetgangers en fietsers min of meer vogelvrij zijn. En dat is absoluut waar, ik kan alleen maar beamen dat je met name als voetganger je leven niet zeker bent. Want niemand stopt, en als ze doen alsof ze stoppen dan rijden ze gegarandeerd alsnog door.

4. Openbaar vervoer

Ja, wat moet je daar mee. Als je geen probleem hebt met de Jeepney’s als stadsbussen dan heb je waarschijnlijk geen probleem, want ze rijden letterlijk overal en ze zijn spotgoedkoop. Ga je het vergelijken met openbaar vervoer zoals wij dat gewend zijn dan is het inderdaad allemaal een lachertje: alleen een paar bovengrondse metrolijnen die niet verder komen dan iets buiten het centrum.

5. Wegen en verkeer

Voor mij de onbetwiste nummer één. Dat deze pas op de vijfde plaats staat is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat deze rubriek was samengesteld door reizigers en dus niet door mensen die hier permanent verblijven. De wegen zijn bar slecht en het verkeer een complete chaos, oftewel het dagelijkse verkeer is een regelrechte ramp. Ik zal daar nog wel eens wat uitgebreider schrijven.

Nou is dit alles wel de negatieve kant van wat reizigers van Manila vinden, maar gelukkig is er ook een rubriek die heet “10 things I love about Manila”. Die komt zeker ook nog aan bod...



Website van Willem en Riet