Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Vulkaanuitbarsting?

Mount_Mayon_Sep_2014


Een verontrustend bericht in de kranten vandaag want de meest actieve vulkaan op de Filipijnen, Mount Mayon, is zich weer aan het roeren. Volgens het Filipijnse Instituut voor Vulkanologie en Seismologie Is de vulkaan erg onrustig op dit moment met magma in de krater, en dat betekent volgens het Instituut dat er hoogstwaarschijnlijk binnen enkele weken een uitbarsting zal gaan plaatsvinden.

Het gebied rond de vulkaan wat wordt bedreigd wordt bewoond door twaalfduizend mensen, maar afhankelijk van de kracht en de reikwijdte van de uitbarsting zou dat aantal ook vijftigduizend kunnen zijn. Er stroomt op dit moment ook al lava uit de krater en hoewel er nog geen explosies zijn geweest zijn duizenden mensen de afgelopen dagen al uit zichzelf gevlucht uit het gebied, en de autoriteiten zijn al bezig om in ieder geval iedereen die binnen een straal van zes kilometer van de krater woont te evacueren.

Mount Mayon was vorig jaar in mei ook al in het nieuws toen een totaal onverwachte korte uitbarsting het leven kostte aan vier toeristen en hun gids die op dat moment de berg aan het beklimmen waren. Wat hebben mensen dan ook te zoeken op een werkende vulkaan zul je misschien zeggen, maar die vulkanen kunnen jarenlang in rust zijn.

Wij hebben bijvoorbeeld al twee van de andere nog werkende vulkanen bezocht en hebben bovenop de kraters gestaan. En de krater van Mount Pinatubo, die in 1991 nog verantwoordelijk was voor een van de grootste uitbarstingen van de vorige eeuw, ben ik zelfs in geweest. Sterker nog, Martin en Sandra hebben zelfs in het kratermeer gezwommen.

Hier in Manila zullen we van de gevolgen van een eventuele uitbarsting overigens weinig merken want de vulkaan ligt weliswaar ook op "ons" eiland Luzon maar op ruim driehonderddertig kilometer ten zuidoosten van Manila. Nee, het enige waar wij ons op voorbereiden is de komst van de volgende tyfoon die al weer in aantocht is...



Website van Willem en Riet