Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Stofzuiger

Stofzuiger_20131223


Vanmorgen zat ik in de woonkamer met mijn zelf gezette bakkie koffie toen ik opeens een riedel hoorde waarvan ik in eerste instantie dacht dat het de ringtone van een van de mobiele telefoons was. Ik keek al rond, op zoek naar de telefoon in kwestie, toen ik opeens in een hoek van de kamer een object zag bewegen. Een toestel wat eruit zag als een vliegende schotel kwam achter een kast vandaan en begon luid zoemend door de kamer te rijden.

Nee, dit was geen invasie van buitenaardse wezens maar de stofzuiger van Martin en Sandra. Dit is een volledig automatische robot-stofzuiger die je kunt programmeren om op een bepaalde tijd zichzelf te activeren en dan stofzuigt hij de kamer. Het lijkt wel een beetje science fiction maar dat is het dus niet.

Het kreng is niet bepaald geruisloos maar maakt zeker veel minder lawaai dan een doorsnee stofzuiger. Hij vindt zijn weg doordat hij als hij ergens tegenaan botst gewoon een andere kant op draait. Hij schijnt ook in zijn geheugen een soort kaart van de kamer op te slaan zodat hij weet wanneer hij overal geweest is. Het stofzuigen duurt net zo lang tot hij het schoon genoeg vindt, want dat kan hij blijkbaar ook beoordelen, maar niet langer dan een uur want dan gaat hij terug naar zijn "hok".

Dat "hok" is een docking station wat in een hoek van de kamer staat. Daar parkeert hij zichzelf en laadt op voor de volgende sessie. Er zitten nog van allerlei mogelijkheden op want als je hem zat bent kun je hem tussentijds naar zijn "hok" terug laten gaan, en je kunt het zuiggebied beperken door grenzen aan te geven met losse apparaatjes.

Het enige probleem is dat het apparaat toch nog wel een centimeter of dertien hoog is en dus niet onder meubels kan komen die lager op de poten staan. Hoekjes en kiertjes zijn weer geen probleem want er zit een draaiend kwastje aan wat ervoor zorgt dat ook die schoongeveegd worden.

Het is geen goedkope oplossing, dat moet gezegd, maar wel een ideaal apparaat voor mensen met een hekel aan stofzuigen...



Website van Willem en Riet