Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Ninoy Aquino Dag

Ninoy_Aquino_Day


Vandaag is het Ninoy Aquino Dag, een nationale vrije dag ter herdenking van de moord op 21 augustus 1983 op Senator Benigno “Ninoy” Aquino. Dit is de eerste keer dat we deze vrije dag meemaken sinds we op de Filipijnen wonen want in de twee voorgaande jaren waren we rond deze tijd in Nederland op vakantie. Tijd dus om uit te leggen waar deze vrije dag voor is, en dat betekent dat ik een stukje Filipijnse geschiedenis moet vertellen.

Aquino was in de jaren zeventig en tachtig een bekende figuur in de oppositie tegen het regime van de toenmalige president Ferdinand Marcos. Omdat hij een fel criticus was van het regime werd hij gearresteerd en zat acht jaar lang in de gevangenis. Van daaruit voerde hij overigens campagne om te worden gekozen in het parlement (dat klinkt vreemd maar dat mag hier). Hij werd echter niet helemaal onverwacht verslagen door Imelda Marcos, toevallig de vrouw van de zittende president Marcos die op dat moment het land regeerde als een dictator.

Na een hartaanval in 1980 kreeg Aquino toestemming om met zijn familie naar de Verenigde Staten te vertrekken voor medische behandeling. Hij verbleef daar drie jaar in vrijwillig verkozen ballingschap, ondertussen doorgaand met het actievoeren tegen het dictatoriale regime van Marcos.

Aquino besloot in 1983 terug te keren naar de Filipijnen om deel te nemen aan de parlementsverkiezingen van 1984. Sommige mensen vonden dat een slecht plan en ze kregen gelijk, Aquino werd bij aankomst op het toenmalige Manila International Airport op 21 augustus letterlijk onderaan de vliegtuigtrap doodgeschoten. De omstandigheden rond de moord zijn nog steeds onduidelijk omdat Aquino op dat moment al was gearresteerd door militairen en naar een gereed staand voertuig werd geëscorteerd.

Tijdens Aquino’s begrafenis begonnen de eerste protesten tegen het regime van Marcos die steeds feller werden en uiteindelijk in 1986 leidden tot de EDSA revolutie die Marcos het land uit deden vluchten. De vrouw van Aquino, Corazon, werd vlak daarop gekozen tot president. Zij en haar man worden in het land nog steeds beschouwd als helden van de democratie.

In 2004 werd 21 augustus door de toenmalige president Gloria Arroyo uitgeroepen tot een nationale vrije dag, en in 1987 werd de naam “Manila International Airport” ter ere van Aquino veranderd in “Ninoy Aquino International Airport”.

De huidige president van de Filipijnen heet ook Benigno Aquino en is de zoon van de vermoorde oppositieleider.



Website van Willem en Riet