Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Araw ng Kagitingan

BalangaBataanjf2836_07


Ja, probeer het onderwerp van vandaag maar eens uit te spreken. Op zijn Engels valt het nog wel mee want de vertaling in het Engels is „Day of Valor” en in het Nederlands wordt dat dan weer de dag van de heldenmoed.

Dat was wel even een verrassing vorige week donderdag, want toen pas hoorde ik dat vandaag een vrije dag zou zijn omdat het een nationale feestdag is. Deze dag wordt ook wel „Bataan Dag” genoemd want officieel wordt vandaag de val van Bataan in de Tweede Wereldoorlog herdacht. Bataan is een provincie aan de noordwest kant van de Baai van Manila en een belangrijk strategisch punt op de Filipijnen.

Op 9 april 1942 gaf de bevelhebber, Majoor-Generaal Edward P. King Jr. (een Amerikaan dus), tegen de bevelen van de Amerikaanse opperbevelhebber Generaal MacArthur in Bataan over aan de Japanners. Het contingent troepen bestond uit meer dan 76.000 hongerende en zieke soldaten, hoofdzakelijk Filipino’s maar ook duizend Chinezen en zo’n tienduizend Amerikanen. De meerderheid van deze troepen werden krijgsgevangenen; ze werden van al hun bezittingen ontdaan voordat ze de beruchte 140 kilometer lange tocht moesten maken naar een krijgsgevangenkamp in Capas in de provincie Tarlac. Tijdens deze beruchte tocht, later bekend geworden als de Bataan Death March, stierven duizenden van hen door uitdroging, de hitte, niet behandelde verwondingen en executies.

Voor mij dus zoals gezegd een onverwachte vrije dag die ik heb gebruikt om toch maar een printer te gaan aanschaffen. We hebben eigenlijk al twee jaar zelf geen printer meer omdat ik al ons printwerk in principe op kantoor kan doen maar in de praktijk blijkt het toch lastig dat je niet zelf snel iets kan printen, kopiëren of scannen. Ik weet het, een puur luxe-probleem maar sinds vandaag hebben we dus een luxe Canon printer. Draadloos, uiteraard, want jullie weten dat Riet een hekel heeft aan loshangende draden. Eigenlijk aan alle draden…



Website van Willem en Riet