Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Gevolgen van de storm

Het nieuws van vandaag in zowel binnen- als buitenland maakte melding van de ramp die zich aan het voltrekken is in het zuiden van de Filippijnen. Nadat afgelopen vrijdag de tropische storm Washi daar overheen was getrokken overstroomden dit weekend de rivieren vanwege de hevige regenval. De gevolgen beginnen nu dramatisch te worden en het dodental loopt steeds verder op.

Voor alle duidelijkheid, want we hebben al wat berichtjes gekregen van verontruste familieleden, bij ons in Manila is er niks aan de hand. Het enige wat wij van de tropische storm hebben gemerkt is regen op zaterdag en wat buien gisteren, maar verder niets. Het rampgebied bevindt zich zo’n 800 kilometer naar het zuiden, op het eiland Mindanao.

Het schijnt dat met name het niet tijdig waarschuwen van de bevolking de belangrijkste oorzaak is voor de vele slachtoffers. Vanmorgen stond de teller van het aantal doden al op meer dan 650 en de verwachting is dat dat nog flink gaat oplopen want het aantal vermisten ligt volgens de geruchten rond de 4000. Op dit moment zitten er zo’n 35000 mensen in de noodopvang, en de meesten daarvan zijn waarschijnlijk alles kwijt.

Vorige week hadden we het er nog over dat het stormseizoen er hier op zat voor dit jaar, want normaal gesproken eindigt dat eind november. Moeder natuur had daar helaas geen boodschap aan...



Website van Willem en Riet