Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Ninoy Aquino International Airport...

NAIA_Terminal_1-20140907-001

Vanmorgen om tien uur ben ik vertrokken naar de luchthaven van Manila want de komende week volg ik een training in Maleisië, en aangekomen op de luchthaven Ninoy Aquino International Airport bleek het nog er een groter zootje dan twee maanden geleden toen ik naar Nederland reisde.

Ze zijn nog steeds bezig om Terminal 1 (op de foto gemaakt tijdens het opstijgen) te "upgraden" maar veel verbetering is er beslist nog niet, integendeel. De chaos is overal nog groter nu hele stukken van de terminal zijn afgeschermd omdat er gewerkt wordt. Winkeltjes zijn weg, overal lopen werklui, de ruimtes zijn nog kleiner dan ze al waren, en de rijen zijn nog langer.

Veel maatschappijen schijnen over te willen stappen naar de veel nieuwere en modernere Terminal 3. Deze terminal staat er al meer dan zes jaar maar is nooit volledig in gebruik genomen door een conflict tussen de aannemer en de luchthaven, uiteraard over betalingen. De Duitse aannemer had gedreigd iedere niet-Filipijnse maatschappij die gebruik zou maken van Terminal 3 voor het gerecht te slepen.

Het conflict is vorig jaar opgelost en Terminal 3 staat nu open voor alle maatschappijen om te gebruiken, maar het zouden geen Filipino's zijn als ze er toch niet op de een of andere manier een slaatje uit zouden willen slaan en in dit geval doen ze dat door de prijzen voor gebruik van Terminal 3 drastisch te verhogen.

Er was tot voor kort dus nog steeds weinig animo om de nieuwe terminal te gaan gebruiken maar er is blijkbaar toch iets veranderd want langzaam aan gaan de eerste luchtvaartmaatschappijen overstag. Ook KLM heeft nu aangekondigd voortaan gebruik van te gaan maken van Terminal 3, en het grote voordeel voor ons zou zijn dat Terminal 3 veel dichterbij is en het zou de hele rit op de overvolle wegen rond de luchthaven schelen.

Maar of we daarvoor het comfort en de service van Emirates op willen geven? Hmmm....


Website van Willem en Riet