Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Tyfoon App

Pagasa_2014_10_07

Gisteren hadden we een vrije dag hadden vanwege Eid al-Adha, het islamitische Offerfeest waarbij herdacht wordt dat Abraham bereid was zijn eigen zoon te offeren. Het was prachtig weer maar mijn plannen om lekker in de tuin te gaan liggen vielen figuurlijk in het water omdat de tuinman er rondliep en hij had ook nog zijn dochtertje bij zich, de zwembad man was bezig en onze hulp in de huishouding had ook al geen boodschap gehad aan een extra vrije dag en die liep dus ook nog rond. Leuk, al dat personeel van Riet...

 
Vandaag was dus de eerste werkdag van de week en hoewel die met prachtig weer begon veranderde dat halverwege de ochtend al in bar slecht weer. Tot in de avond goot het van de regen en dat was verrassend want hoewel we af en toe wel een onweersbui hadden had ik zulk weer niet verwacht want er was geen tyfoon voorspeld.
 
Nou, dat bleek niet helemaal te kloppen, want er was wel degelijk een tyfoon in aantocht. Die was weliswaar al aan het afbuigen naar het noordwesten zodat hij de Filipijnen langs de oostkust zou passeren, maar blijkbaar was de storm toch dichtbij genoeg om Luzon van een heleboel regen te voorzien.
 
Dat ik die tyfoon niet heb zien aankomen kwam doordat ik normaal gesproken mijn vertrouwen in juiste informatie daarover heb gesteld in een App op mijn iPhone die alle tyfoons op de Filipijnen voorspelt en volgt. En deze App had helemaal geen tyfoon aangekondigd, maar wat bleek bij nadere inspectie van die App, de gegevens daarin waren al sinds 24 september niet meer bijgewerkt!
 
Lekker dan, want kijk maar eens op het plaatje wat ik van de website van Pagasa (zeg maar het Filipijnse KNMI) heb geplukt. Dat lijkt me toch duidelijk een tyfoon, en niet zo’n kleintje ook! Het kan haast niet anders of we gaan hier de komende dagen nog wel het een en ander van merken.
 
Vandaag is overigens ook de geboortedag van Opa Meijvogel die is overleden in januari 1988. En dat is dus al weer zesentwintig jaar geleden...


Website van Willem en Riet