Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Bezoek met een verhaal

Willem_en_Riet_16022014


We hadden vandaag weer een bezoeker uit Nederland over de vloer en dit is een bezoeker met een heel bijzonder verhaal. Mijn ouwe vriend en collega Karel is over uit Nederland om een maand op de Filippijnen door te brengen met zijn kersverse nieuwe Filippijnse vriendin, en misschien zelfs wel om zijn definitieve verhuizing naar de Filippijnen voor te bereiden. Dat laatste verbaasd me overigens niet want Karel is al heel lang volkomen verknocht aan dit land.

Maar dat is niet het bijzondere verhaal. Toen eind 1989 mijn contract afliep bij Peugeot-Talbot in Utrecht had mijn toenmalige werkgever Inter Access een nieuwe klus voor mij geregeld. Ik moest bij Shell in Rotterdam iemand gaan vervangen die twee maanden op vakantie zou gaan. Zijn Shell baas had tot het allerlaatste moment gewacht met het zorgen voor vervanging dus het was allemaal kort dag en moest met grote haast geregeld worden. Ik had nog maar net drie dagen de tijd voor een korte kennismaking met Shell en Karel en het werd zodoende een hele korte inwerk periode.

Die vakantieganger, zoals jullie nu wel kunnen raden, was Karel en hij ging op vakantie naar... de Filippijnen! Na zijn terugkeer van die vakantie zijn we nog ruim twee jaar collega’s geweest bij Shell en we zijn daarna met nog een aantal andere collega’s uit die tijd altijd contact blijven houden. We proberen ieder jaar een keer bij elkaar te komen om bij te praten en de laatste keer was afgelopen december.

Maar terugkomend op die eerste kennismaking in het toenmalige Shell gebouw op het Hofplein in Rotterdam,  wie had nou ooit kunnen denken wat er allemaal zou volgen. Mijn oorspronkelijke contract met Shell zou maar voor drie maanden zijn, alleen ter vervanging van Karel gedurende zijn vakantie, maar ik ben er nooit meer weg gegaan. Dat contract duurde uiteindelijk acht jaar waarna ik door Shell werd gevraagd om in vaste dienst te komen en de rest is zoals dat heet geschiedenis.

En zo zaten Karel, Riet en ik vanavond ruim vierentwintig jaar na die eerste ontmoeting weer samen in de kroeg, op de Filippijnen. Het kan raar lopen in de wereld...

De foto van Riet en mij werd uiteraard door Karel gemaakt en ik denk dat we deze maar als statieportret gaan gebruiken.



Website van Willem en Riet