Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Supertyfoon in aantocht!

Supertyfoon_Yolanda

Het was wat het weer betreft geen beste dag vandaag want het was de hele dag bewolkt en met name vanmorgen viel er flink wat regen. Dit hebben we allemaal te danken aan “Wilma”, een tyfoon die twee dagen geleden boven Visayas, de centrale regio van de Filipijnen, was aangekomen en volgens de voorspellingen binnen een dag voorbij zou zijn getrokken. “Wilma” had het echter blijkbaar erg naar haar zin boven Visayas want pas in de loop van vanmiddag werd er een beetje vaart achter gezet en vertrok ze in westelijke richting.

Maar de rampspoed is nog niet voorbij want op dit moment is het hele land in rep en roer voor wat waarschijnlijk de zwaarste storm van het seizoen gaat worden. Er is namelijk een supertyfoon in ontwikkeling boven de Stille Oceaan die als de computermodellen gelijk hebben (en ze zeggen allemaal hetzelfde) dan zal deze supertyfoon de komende dagen over de Filipijnen trekken.

Een lokale naam heeft het kreng nog niet want die krijgt hij pas als hij binnen de invloedssfeer van de Filipijnen komt, maar de algemene naam is “Haiyan”. “Haiyan” is een Chinese benaming voor een soort zeemeeuw die boven open zee leeft en alleen aan land komt om te broeden.


De verwachting is dat “Haiyan” komende vrijdagmiddag hier zal arriveren en de kans dat Manila direct getroffen gaat worden is vrij groot. Omdat we de laatste weken al niet gespaard zijn bereidt iedereen zich op dit moment dan ook voor op overstromingen en buiten de stad op aardverschuivingen en modderstromen. Hopelijk besluit “Haiyan” niet om een sprintje in te zetten om eerder aan te komen want het is de bedoeling dat de KLM-vlucht van Riet donderdagavond hier landt rond half negen.

Als de voorspellingen kloppen is ze dan gelukkig ruim op tijd binnen voordat de ellende begint...



Website van Willem en Riet