Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Even over het werk

malampaya

Ik heb het al een tijdje niet meer over werk gehad en het wordt misschien wel weer eens tijd om daar wat meer over te vertellen, want dat is tenslotte de reden dat we hier zijn.

Het zijn drukke tijden voor ons project, of eigenlijk moet ik zeggen projecten want het zijn er in feite twee. Het eerste project wat we doen is het boren van twee nieuwe putten in het gasveld Malampaya, en het tweede is het plaatsen van een tweede platform naast het bestaande (zie foto). Op het nieuwe platform komen twee enorme compressoren te staan die druk moeten gaan zetten op de gasbel in de zeebodem.

Al deze werkzaamheden zijn dringend noodzakelijk omdat er inmiddels al tien jaar gas wordt gewonnen uit die gasbel en dat betekent dat de druk erin langzaam afneemt. Als er niets gebeurt wordt de gasstroom minder en dat mag niet gebeuren om twee redenen. De eerste is puur economisch, Shell Philippines heeft een contract voor het leveren van een bepaalde hoeveelheid gas en daar kan niet meer aan worden voldaan als er niets gebeurd, De tweede reden hangt daar sterk mee samen, want het geleverde gas zorgt op dit moment voor 40 tot 45 procent van de totale energievoorziening van het eiland Luzon en een stagnerende levering zou dus een enorme impact hebben op het dagelijks leven op het Filippijnse eiland waarop ook wij wonen.

Er wordt dus hard gewerkt aan de uitvoering van de plannen die zich op dit moment in de fase bevinden waarin de ontwerpen worden gemaakt. De daadwerkelijke uitvoering gaat volgend jaar beginnen, maar op dit moment staat alles wat er moet gebeuren alleen nog maar “in de computer”. En dat is nou precies datgene waar ik en mijn team verantwoordelijk voor zijn: het opslaan, bewaken, verzorgen en verspreiden van deze elektronische gegevens, zodat de ingenieurs de daadwerkelijke uitvoering van de plannen zo goed mogelijk kunnen voorbereiden.



Website van Willem en Riet