Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Riet weer op pad

Muntinlupa_StarMall


Riet is vandaag weer met de ALIG vrouwengroep de hele dag op pad geweest om voedselhulp te verstrekken aan gebieden die door de watersnood zijn getroffen. Eerst moest er weer van alles worden gesneden en gekookt, en daarna gingen ze naar een gebied wat eigenlijk dicht bij onze woonwijk gelegen is, op een minuut of vijftien met de auto.

Als je op de kaart kijkt dan zie je dat Muntinlupa, de stad waar wij wonen, gelegen is op een smalle strook land tussen de Baai van Manila en de Laguna Baai wat eigenlijk een groot meer is. Dat meer zit aan onze kant vol met viskwekerijen en er wonen aan de rand van het meer heel veel mensen. Die mensen zijn allemaal getroffen door de watersnood omdat het een laaggelegen gebied is en alles is daar dus overstroomd. Die mensen kunnen ook na enkele weken nog steeds niet terug naar hun huis want in alle huizen staat een modderlaag van ongeveer een meter. En aangezien het nog steeds regenseizoen is en er dus nog steeds regelmatig flink wat regen valt is de verwachting dat die mensen pas tegen de Kerst terug naar hun huizen kunnen, of wat daar dan nog van over is.

De meeste mensen zijn opgevangen op basketbalveldjes en daar leven ze nu met zijn allen. De ALIG vrouwen gingen er vandaag naar toe met eten, schoon drinkwater, fruit en deze keer ook een flinke voorraad kleren want de meest mensen hebben niet meer kleren dan die ze aan hun lijf hebben. Riet had de vorige keer gezien dat er voor de baby’tjes geen luiers waren en ze had daarom een paar pakken luiers ingeslagen. De moeders waren er heel dankbaar voor, ze bleven Riet bedanken, en dat is al helemaal niks voor Riet maar een van de andere vrouwen vond het zo’n mooi initiatief dat ze de vrouwen speciaal verteld had aan wie ze deze gift te danken hadden.

En Riet zou Riet niet zijn als ze er ook niet aan had gedacht om een paar extra pakjes sigaretten mee te nemen om uit te delen. Overbodig te zeggen dat ze daar al aardig populair begint te worden…



Website van Willem en Riet