Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Mall of Asia Revisited...

Senator_Gil_Puyat_Avenue-20141004-001

Afgelopen zaterdag was ik weer eens in de Mall of Asia en aangezien ik daar al een tijdje niet meer geweest was vielen me een paar dingen op. En dan bedoel ik niet de drukte van het verkeer onderweg want die had ik wel verwacht.

 
Het eerste was dat er in een razend tempo gebouwd wordt daar. De Mall of Asia ligt aan de rand van de stad langs de Baai van Manila in een gebied wat je een soort mini Maasvlakte zou kunnen noemen. Er verrijzen op dit moment grote flats met appartementen, grote hallen en bedrijvencomplexen, dus je kunt wel zeggen er enorm wordt ontwikkeld daar. Het feit dat er voldoende ruimte is en redelijk dicht bij het centrum van de stad maakt het ongetwijfeld voor ontwikkelaars aantrekkelijk. De vraag is alleen wie die gebouwen allemaal moeten gaan bevolken want goedkoop zal het allemaal niet zijn.
 
Het tweede wat opviel was dat de beveiliging bij de Mall of Asia veel strenger was dan ik gewend ben. Ieder winkelcentrum in de “betere buurten” heeft beveiligers en een detectiepoortje bij de ingangen staan, maar meestal kijken ze even vluchtig in je tas en hooguit krijg je een hand op je rug om te voelen of je geen wapens verstopt hebt tussen je broekband.
 
Deze keer werd je tas niet vluchtig maar grondig doorzocht, en daarna moest je nog een dame passeren die op een stoel zat en iedereen uitgebreid rond het middel fouilleerde. Niet dus zomaar een snelle hand op je rug dus maar een echte “frisk”!
                                                                                
Vaak laten ze je vrij makkelijk doorlopen als je een wit gezicht hebt, wat eigenlijk niet klopt natuurlijk maar blijkbaar gaan ze er van uit dat je als westerling niet komt om rotzooi te schoppen. Deze keer ging dat niet op, ik kreeg dezelfde behandeling als de autochtonen en moest dus gewoon met de rij mee schuifelen.
 
Of zou het soms een teken zijn dat ik nu echt ben ingeburgerd?


Website van Willem en Riet