Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Bewaking

R2D2


Op de Filipijnen wordt alles wat een beetje de moeite waard is bewaakt. En dan bedoel ik ook alles. Particuliere bewakingsdiensten moeten hier toch wel fortuinen verdienen want je ziet ze de hele dag en overal.

De betere winkelcentra bijvoorbeeld hebben bij iedere ingang een bewaker staan die de inhoud van alle tassen controleert bij binnenkomst. Dat is enkel en uitsluitend om te voorkomen dat iemand met wapentuig naar binnen gaat. Voor ons Westerlingen valt die controle meestal wel mee en wordt er alleen even een vluchtige blik in je tas geworpen want ze gaan er vanuit dat je als Westerling niet komt om de boel te beroven. Waar je overigens wel op verdacht moet zijn is dat je als je doorloopt nog even een hand op je kont voelt. En ook dat is alleen maar bedoeld om te kijken of je geen wapen verstopt hebt in je broekband op je rug.

Ook de Village wordt bewaakt en iedereen wordt gecontroleerd bij binnenkomst en vertrek. Nou is ook dat voor ons Westerlingen weer een wassen neus, want als Riet en ik de post passeren zeggen we vriendelijk gedag en lopen zo door. De reactie van de bewakers is dat ze salueren en ook vriendelijk gedag zeggen. Voor alle passerende Filipino’s is dat heel anders, die moeten zich bij binnenkomst legitimeren en vertellen wat ze komen doen, en zelfs dan mogen ze nog niet passeren totdat de bewaking hun gastheer heeft gebeld en de gegevens heeft geverifieerd. Bij vertrek worden uitgebreid de tassen gecontroleerd en er wordt zelfs gefouilleerd. En dat alles is niet zonder reden want er wordt door personeel in de Village volgens zeggen ontzettend veel gejat.

De meeste bewakers staan er beslist niet voor spek en bonen, ze zijn vaak tot de tanden gewapend. Vooral de bewakers rond het Alabang Town Center zijn gewapend met niet alleen pistolen maar na de overigens mislukte overval op een geldwagen van enkele weken geleden ook met enorme geweren. En niet over de schouder maar in de hand zodat ze meteen te gebruiken zijn. Uiteraard is het niet de bedoeling dat er bij het minste of geringste geknald gaat worden maar de bedoeling is meer ter afschrikking.

Of de ″bewaker″ die bij restaurant Friday’s voor de deur staat ook afschrikwekkend werkt waag ik toch te betwijfelen…



Website van Willem en Riet