Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

NAIA Terminal 1

Panorama_NAIA_04-04-2014a

Wat er mis is met NAIA Terminal 1? Het antwoord is simpel, alles! Terminal 1 is de internationale terminal van de luchthaven en zou dus eigenlijk het visitekaartje moeten zijn maar vooral dankzij Terminal 1 is NAIA verkozen door luchtreizigers wereldwijd als de slechtste luchthaven van de wereld. En voor mij is dat vandaag weer eens bewezen.

De altijd overbevolkte weg er naar toe, het feit dat er maar twee smalle ingangen zijn met meteen al security checks, lange rijen voor de incheckbalies omdat zelf geprinte instapkaarten hier niet gelden, de vele loketten waar je belachelijke bedragen moet betalen om alleen het land uit te komen, het is allemaal bekend. Maar vandaag was het nog een graatje erger, er wordt  namelijk verbouwd "Om U nog beter van dienst te kunnen zijn".

Het belangrijkste gevolg van de verbouwingen is dat een van die betaalloketten nu helemaal achteraan is bij de paspoortcontrole. Dat is mooi zou je zeggen, dan kun je die paspoortcontrole gelijk in één moeite door doen. Dat had je gedacht, dat is veel te efficiënt en daarom mag je na het betalen helemaal terug langs de rij lopen om alsnog achteraan aan te sluiten. En er is ook weer een nieuwe regel die in eerste instantie gunstig lijkt, je hoeft geen uitreisbiljet meer in te vullen. Dan gaat de paspoortcontrole dus sneller zou je zeggen. Nee, want nu gaan ze op de computer van alles in zitten rammen, waarschijnlijk datgene wat anders op dat biljet stond en nu duurt het nog veel langer.

En of het nu alleen Malaysia Airlines is vanwege de recente gebeurtenissen met dat verdwenen vliegtuig, na alle controles is er nu bij de gate ook nog een complete security check waarbij je tas wordt omgewoeld. Ook dat houdt lekker op maar dat geeft niet want het vliegtuig van Malaysia Airlines is toch steevast te laat. Zit je eindelijk in het vliegtuig, is het altijd lang wachten tot het daadwerkelijke vertrek en dan sta je vervolgens nog eens een half uur te wachten bij de enige startbaan die ook voor landingen wordt gebruikt.

Kortom, dit was geen voorspoedig vertrek vandaag. En als je denkt dat ik zeik, al mijn Filippino vrienden zijn het hartgrondig met mij eens dat NAIA Terminal 1 een schande is voor dit land...


Website van Willem en Riet