Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Kerstcadeautjes

Kerstcadeautjes-20141215-001

Ging het gisteren over de kerstverlichting, vandaag gaat het over kerstcadeautjes. Het is namelijk niet alleen traditie hier om met de Kerst cadeautjes te geven (die naar goed Amerikaans voorbeeld onder de al weken klaar staande kerstboom worden gelegd), op de Filipijnen is het ook gebruikelijk dat je in de dagen voor Kerst cadeautjes geeft aan al je vrienden en daartoe worden ook de collega's in je team gerekend.

Het gaat niet om het geven van grote cadeaus maar meer om een aardigheidje. Iets kleins of goedkoops is helemaal geen probleem want het is de bedoeling dat je laat merken dat je hebt gedacht aan degene die je het cadeautje geeft. Meestal bestaat het cadeau uit iets eetbaars, snoepgoed of een pak koekjes, of zomaar iets wat de gever zelf heeft gemaakt.

Ik heb vorige week al een paar van die attenties gekregen en daar kwamen er vandaag nog een paar bij. Ik moet er zelf natuurlijk ook aan geloven, wat normaal gesproken door Riet geregeld zou worden maar dat gin deze keer niet want die zit in Nederland. Ik moest dus zelf op pad, en dat in een tijd dat je in alle winkels over de hoofden kunt lopen en de rijen voor de kassa's ellenlang zijn...

Maar het is gelukt, ik heb voor mijn klantjes een cadeautje geregeld en het is nog een puur Nederlands cadeau geworden ook. Filipino's zijn gek op kaas en ik had al vermeld dat een kerstpakket geen kerstpakket is als er geen kaas in zit, dus kwam ik op het idee om Hollandse kaas te geven. Want jawel, dat is hier gewoon te koop.

Op de foto zie je links de oogst van vandaag, met als absoluut toppertje de doos "Cupcake Chocolates", echte Belgische bonbons. De rode tasjes aan de rechterkant zijn de cadeautjes die ik morgen zelf ga uitdelen, met als inhoud dus elk twee stukken echte Hollandse kaas!


Website van Willem en Riet