Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Peugeot

Peugeot_ATC


Het wagenpark hier op de Filippijnen vertoont veel overeenkomsten met dat van Maleisië. In Maleisië wordt het straatbeeld dan weliswaar gedomineerd door de eigen merken Proton en Perodua maar dat zijn automerken die je buiten Maleisië vrijwel niet ziet. Maar afgezien daarvan is daar net als hier het merendeel van de auto's van Japanse en Koreaanse makelij, en Audi's, BMW's en Mercedessen buiten beschouwing gelaten zie je vrijwel geen "gewone" Europese automerken als Opel en Volkswagen.

Wat ook opvallend is dat je van de Japanse en Koreaanse merken hier modellen ziet rijden die in Europa helemaal niet voorkomen. Zo zijn de meest populaire modellen hier in Alabang de Toyota modellen Vios, Innova en Fortuner, en de Mitsubishi modellen Montero en Fusion, allemaal modellen die je in Nederland niet ziet op heel misschien een enkele geïmporteerde na. Ook dikke Amerikanen zijn hier populair, en dan met name de SUV's van Ford en Chevrolet, ook al modellen die je in Nederland niet veel zult tegenkomen.

De enige Europese automerken die hier poot aan de grond hebben zijn dus de luxe merken want dat zijn allemaal "status auto's". Zeker hier, waar de gewone Europese auto's simpelweg niet populair zijn vanwege de hoge prijzen die mede veroorzaakt worden door buitensporige belastingen die op vanuit Europa ingevoerde auto's wordt geheven. Dat was in Maleisië ook al het geval, waar op Europese auto's een belasting werd geheven van tweehonderd procent, dus die kon je je alleen veroorloven als je heel veel geld had. Hier is dat vergelijkbaar, en vandaar dat zelfs de BMW's en de Mercedessen die je ziet rijden niet de eenvoudigste modellen zijn, want als je hier zo'n ding kunt betalen dan kun je je ook wel een dure uitvoering veroorloven. En vandaar ook dat je hier wel Porsches, Ferrari's, Lamborghini's, Bentley's, Maserati's en Jaguars ziet maar geen Opel Corsa's...

Toch is er nog een "gewoon" Europees merk wat hier op de markt probeert te komen en dat is Peugeot. In het Alabang Town Center zijn regelmatig autoshows, overigens voornamelijk van auto's die maar een zeer selecte groep zich kan veroorloven, maar er is nu al drie keer een autoshow geweest van Peugeot. Misschien is er een loop-hole gevonden door Peugeots in licentie in Azië te laten bouwen, dat weet ik niet, maar het is op zich wel leuk om te zien. Tenslotte heb ik in Nederland nog een tijdje voor Peugeot gewerkt en ik heb daardoor nog steeds een beetje een zwak voor dit merk.

Overigens zijn de getoonde modellen ook van Peugeot niet bepaald de instapmodellen. Voor die markt is er hier echt geen eer te behalen voor Europese auto's...


En tenslotte nog een paar opmerkingen die niks met auto's te maken hebben:

* De foto's van onze korte vakantie op het eiland Miniloc bij El Nido staan op deze
Foto pagina.
* Een korte impressie van ons optreden afgelopen donderdag kun je vinden door te klikken op deze
link.



Website van Willem en Riet