Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Vocht

Vochtvreter

Je zou het misschien niet verwachten in dit warme klimaat maar een van de grootste problemen die we in ons huis hebben is vocht. Niet dat het van de muren af druipt maar de constante hoge luchtvochtigheid op de Filipijnen levert toch af en toe vervelende problemen op.

 
Toen Riet een paar weken geleden aan het pakken was voor haar tripje naar Nederland wilde ze haar witte (nep)leren jasje meenemen. Nou gebruiken we voor die paar jassen die we hier hebben, omdat we ze toch nooit gebruiken, een kast in gebruik in een van de slaapkamers waar we zelf nooit komen maar die door Estela gebruikt wordt als strijkkamer. Riet haalde het bewuste jasje uit de kast en het viel in haar handen helemaal uit elkaar. Het nepleer was blijkbaar door vocht helemaal verteerd en er was van het jasje dan ook vrijwel niets meer over.
 
Vorige week trok Riet op de overloop een kast open waar we de beddenlakens in bewaren die we niet vaak gebruiken en ook daar bleek vocht voor problemen te hebben gezorgd. Er zaten hier en daar plekken van schimmel op de lakens, gelukkig maar dat Riet het bijtijds ontdekte want nu kan dit probleem nog opgelost worden door ze te wassen. Het probleem van schimmel is al lang bekend want toen we net een paar maanden een kluis hadden haalde ik daar een keer het leren etui met al mijn reispapieren uit en dat zat ook al helemaal onder de schimmel.

De oplossing is overigens eenvoudig, we moeten er gewoon voor zorgen dat we op strategische plaatsen vochtvreters hebben staan. In de kluis staat die er dus allang, zo’n plastic ding met van die absorberende korrels erin. En die is al de nodige keren vervangen ook want na een maand of zes staat zo’n ding dus helemaal vol met water.

 
We gaan dus nu als voorzorgsmaatregel ook maar overal in kasten die niet zo vaak open gaan maar waar we wel spullen in opslaan van die vochtvreters plaatsen. En we kunnen niet zeggen dat we niet gewaarschuwd zijn want als er hier iets is wat in de doe-het-zelf zaken altijd ruim op voorraad is dan zijn het wel de vochtvreters, in alle mogelijke maten...


Website van Willem en Riet