Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Email bom

Afgelopen zaterdagochtend toen ik zoals gewoonlijk aan mijn double shot cappuccino zat bij de Coffee Bean wilde ik ook zoals gewoonlijk mijn email even bekijken op mijn iPad. Bij het openen van de mailbox zag ik dat ik iets van tweehonderdvijftig ongelezen emails had! Nou kan ik tegenwoordig ook mijn werk email op mijn ipad ontvangen maar zelfs met dat erbij kom ik toch zeker op zaterdagochtend nooit ofte nimmer aan zo'n groot aantal, en het kon dus ook niet anders of er was iets mis.

En jawel, het bleek dat iemand bij Shell een email had verstuurd die per abuis bij zo'n beetje iedereen terecht was gekomen. Goed, dat is dan nog steeds maar één mailtje zul je zeggen en dat klopt ook, maar toen begonnen andere mensen die het mailtje ook gekregen hadden antwoord te geven. En ook die mailtjes kwamen bij iedereen terecht die het eerste mailtje had ontvangen, en daarmee begon het gelazer.

Veel mensen die het mailtje hadden ontvangen stuurden een berichtje terug dat het vast niet voor hen bedoeld was. En omdat die mailtjes ook weer bij iedereen terecht kwamen dachten andere mensen dat er antwoord werd gegeven met de optie "Antwoord aan iedereen" aan. Die reageerden daarop vervolgens met een mailtje met het verzoek om niet de optie "Antwoord aan iedereen" te gebruiken. En ook die mailtjes kwamen weer bij iedereen in zijn inbox terecht en het werd dus een ware lawine aan mailtjes, allemaal veroorzaakt door dat ene mailtje.

Ik heb zaterdagochtend mijn werkmail maar gewoon uitgeschakeld want de mailtjes kwamen sneller binnen dan ik ze kon weggooien, en ik dacht dat maandag, vandaag dus, op te lossen. Dat lukte ook vrij makkelijk, want er was aan de stroom emails inmiddels een einde gekomen. Het bleek uiteindelijk om een virus te gaan wat het eerste mailtje onderschepte en naar zowat iedereen doorstuurde, en vervolgens hetzelfde deed met alle emailtjes die als antwoord op dat eerste werden gestuurd. Een email bom heet zoiets en dit was al de tweede keer dat dit gebeurde binnen Shell in twee weken tijd.

En net voordat ik van kantoor wegging vanmiddag zag ik nog net de eerste mailtjes binnenkomen van wat zo te zien de volgende email bom is. Heb ik morgenochtend weer wat te doen…



Website van Willem en Riet