Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Araw ng mga Patay

ATC_zaterdagavond


De dag na "All Saints Day" is "Araw ng mga Patay" oftewel "
All Souls Day". En hoewel ik de afgelopen twee jaar in mijn dagelijkse logs wel melding heb gemaakt van deze dag zag ik dat ik eigenlijk nog niet heb verteld wat deze dag precies inhoudt. Dus bij deze, voor alle niet-Katholieken.

De Rooms-Katholieke Kerk hanteert de doctrine dat de zielen van gelovigen die tijdens het overlijden niet geschoond zijn van kleine zonden die een goeie relatie met God beschadigen niet meteen naar de Hemel kunnen maar een handje moeten worden geholpen. Dat kan doordat de achtergeblevenen voor deze zielen bidden tijdens de "Herdenking van alle Gelovige Overledenen", oftewel in het Nederlands "Allerzielen".

Aangezien de meeste Filipino's streng Katholiek zijn en als gevolg daarvan dus vrijwel deze hele dag op de begraafplaatsen doorbrengen was het ook vandaag weer buitensporig rustig overal. Gelukkig waren de winkels weer gewoon open en kon ik dus normaal mijn boodschappen doen. Dat was hoognodig want ik zat zonder ijs en ik ben nou eenmaal diep ongelukkig als ik niet minstens één grootverpakking vanille-ijs in het vriesvak heb liggen.

Vanavond ben ik naar het Alabang Town Center gewandeld waar de Halloween versiering al weer opgeruimd is en de Kerstversiering inmiddels is aangebracht. Ik had een heerlijke steak in restaurant "Outback" waar uiteraard weer tot vervelens toe werd gevraagd waar of "Ma'am" in vredesnaam uithing...



Website van Willem en Riet