Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Spelling

Subway_Festival_Mall_small

Misschien is het jullie wel eens opgevallen dat er soms merkwaardige woorden in mijn blogs staan. Tijdens het intikken van mijn stukjes lees ik alles zo veel mogelijk na maar ik let hoofdzakelijk op verkeerd gespelde woorden die door de automatische spellingscontrole worden aangegeven met een rood streepje onder het woord. Ik heb me aangeleerd om eerst zoveel mogelijk te tikken en de spellingscontrole achteraf te doen omdat dat volgens de deskundigen veel sneller werkt.

Er is echter een probleem. De automatische spellingscontrole heeft namelijk een optie om automatisch spelfouten te corrigeren en omdat het verbeterde woord niet meer aangegeven wordt met het rode streepje zie ik die wijzigingen negen van de tien keer daarna over het hoofd. Heel vaak wordt een woord prima gecorrigeerd maar het gebeurd ook nog al eens dat een woord wordt veranderd in iets heel anders.

Zo heb ik het woord "meestal" in de haast een keer verkeerd ingetikt en dat werd veranderd in het woord "meetsla". Geen rood streepje meer dus ik zag het compleet over het hoofd, maar wat is in vredesnaam "meetsla"? Ga me nou niet vertellen dat dat nog een bestaand woord is ook, maar zelfs dan nog. Ik snap wel dat de mogelijkheden van die spellingscontrole beperkt zijn, er worden alleen maar woorden geïnterpreteerd en niet de hele context van een zin, maar soms begrijp ik die automatische aanpassingen niet.

Twee dagen geleden had ik bijvoorbeeld de naam van de maand "juli" mogelijk niet helemaal goed ingetikt en dat werd veranderd in "jullie". En soms heb ik volkomen fout getikte woorden waar helemaal geen rood streepje onder komt te staan, met andere woorden de spellingscontrole vindt dat een prima woord. Als voorbeeld daarvan heb ik bewust de werkwoordsvorm een keer verkeerd gespeld als "fint". Geen rood streepje, dus een bestaand woord? Wat is dan in hemelsnaam een "fint"? Toen ik de muis op dit foute woord plaatste bood het systeem mij nog wel aan om het te veranderen in "vint". Maar wat is nou weer een "vint"?

Het systeem leert blijkbaar wel van zichzelf want toen ik geen gebruik besloot te maken van de optie om "fint" te veranderen in "vint" nam het systeem aan dat het goeie woord blijkbaar "fint" moest zijn want iedere keer als ik nu "vint" intik wordt het automatisch veranderd in "fint". Het systeem is dus niet echt dom maar desondanks valt er nog heel wat te verbeteren voordat dit allemaal zo feilloos werkt dat ik mijn stukjes na het tikken niet meer na hoef te lezen.

Gelukkig werkt het ook heel vaak wel goed, zoals net in de vorige zin waar ik in eerste instantie "feilloos" had ingetikt met drie keer de letter "l" in plaats van twee keer, en dat werd feilloos veranderd. Maar toen ik net expres het woord "feilloos" spelde als "filloos" werd het opeens veranderd in "filoloog".

Vandaag was ik voor wat boodschappen in de Festival Supermall en daar zag ik dat er naast een Burger King en een KFC nu ook een nieuwe Subway was geopend. Ze doen wel heel veel om Martin weer eens naar de Filippijnen te krijgen...


Website van Willem en Riet