Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Kerstfeest op de Dumpsite

Kertsfeest_Dumpsite_2013_12_14_0026a

Vandaag werd Kerstfeest gevierd met de kinderen van de Dumpsite school, georganiseerd door de vrouwen van ALIG in samenwerking met de leiding van de school. Er waren ruim zestig kinderen uitgenodigd, elk met één ouder. Het feest werd niet gevierd op de Dumpsite zelf want het klaslokaaltje daar is met zijn opervlakte van ongeveer vijf bij vijf meter veel te klein voor zoveel mensen, daarom was iedereen uitgenodigd in het vlakbij gelegen huis van Miriam, de Filippijnse initiatiefneemster van het Dumpsite School project.

Helemaal van een leien dakje ging het niet want in plaats van de zestig kinderen met één ouder kwam zowat alle familie ook mee, en dat betekende dat er in plaats van de honderdtwintig verwachtte gasten er zo'n vijfhonderd mensen op het feest af kwamen. Er was van te voren al een vermoeden dat er zoiets zou gaan gebeuren en om te zorgen dat de genodigden hun kerstpakket zouden krijgen waren er van te voren bonnen uitgedeeld om zeker te stellen dat degenen voor wie de pakketten bedoeld waren ze ook echt zouden krijgen.

Een tweede probleem was natuurlijk de ruimte. Het huis van Miriam heeft een redelijk grote tuin maar die voor zoveel mensen was er geen plaats. Het laatste en grootste probleem was het eten, want er was nu natuurlijk bij lange na niet genoeg om iedereen te eten te geven. Uiteraard werd er geprobeerd om te zorgen dat in ieder geval alle kinderen te eten zouden krijgen maar dat viel nog niet mee. De mentaliteit van de mensen op de Dumpsite is simpelweg overleven, en sommige volwassenen schaamden er zich dan ook totaal niet voor om voor de tweede keer in de rij te gaan staan terwijl veel kinderen nog niks hadden gehad.

Het was voor de ALIG vrouwen dan ook een hele toer om alles in goede banen te leiden, maar ondanks alles werd het toch een heel geslaagd feest. De kinderen hadden zoals gewoonlijk weer dansjes ingestudeerd, er werden spelletjes gedaan en er waren glijbanen geregeld.

En niet te vergeten natuurlijk de Kerstman, die ook nog hoogstpersoonlijk kwam opdraven. Want hoewel de Filipino's heel erg Katholiek zijn en dus wel degelijk de ware betekenis van het Kerstfeest kennen is voor hen een Kerst zonder de Kerstman ondenkbaar...


Website van Willem en Riet