Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

De tyfoon is gepasseerd

Onze_Tuin-20141209-001


De verwachting was dat de tyfoon "Ruby" vannacht Manila zou bereiken en in de loop van de ochtend gepasseerd zou zijn. Wel werd er de rest van de dag dan nog veel regen verwacht en vandaar dat de baas alvast maar had aangegeven dat iedereen maar beter van thuis uit kon proberen te werken. De tweede opeenvolgende thuiswerkdag dus.

En de tyfoon passeerde inderdaad vannacht, met de nodige wind en heel veel regen maar echt extreem werd het niet. De tyfoon was inmiddels afgezwakt tot een tropische storm en gelukkig bleef dus de verwachte schade door harde windstoten vrijwel uit. Wel viel er zoals gezegd ontzettend veel regen en het bleef ook regenen tot een uur of vier in de middag, maar de conclusie is toch wel dat Manila voor het ergste is gespaard.

Er zijn nog weinig berichten uit de stad over de toestand van de wegen en mogelijke overstroomde stadsdelen, wel is er in het nieuws het nodige gesteggel over het aantal slachtoffers van deze tyfoon. Volgens de regering zijn dat er namelijk maar twee, terwijl het Rode Kruis heeft aangegeven dat er minstens vierentwintig slachtoffers zijn gevallen. CNN maakt zelfs melding van zevenentwintig, maar hoe het ook zij, de voorzorgsmaatregelen die deze keer genomen werden hebben toch ruimschoots afbetaald al is ieder slachtoffer er natuurlijk een teveel.

Er is overigens wel een bericht van de school die met Katwijks en Rijnsburgs geld is herbouwd na de tyfoon "Yolanda", en het nieuws is heel positief, de nieuwe school heeft de storm met een minimum aan schade doorstaan. Er is dus niet alleen een nieuwe school gebouwd maar ook eentje die bestand is tegen zware stormen, met andere woorden er is een goed stuk werk afgeleverd daar dankzij alle bijdragen.

De huishoudelijke dienst van Shell had blijkbaar vandaag zij taken weer opgepikt want die stonden onverwacht voor de deur om een probleem wat we hadden gemeld op te komen lossen. De aanvoerpijp van onze heetwaterketel die buiten achter de bijkeuken staat lekte en dat werd veroorzaakt doordat de pijp is doorgeroest. Met het uitermate vochtige klimaat hier is dat geen wonder en er was een nieuw pijpje besteld.

Vandaag kwamen ze dus al langs om dat nieuwe pijpje aan te brengen ter vervanging van her roestige exemplaar, maar het beoogde doel, het stoppen van het lekken werd niet bereikt. De nieuwe pijp lekte namelijk ook, en waar dat precies aan lag weten we niet maar er is weer een nieuw pijpje besteld...

Oh ja, en de weerdiensten houden op dit moment al weer een hogedrukgebied boven de Stille Oceaan in de gaten want dat lijkt zich te gaan ontwikkelen tot een zware tyfoon. En raadt eens welke kant die op komt...



Website van Willem en Riet