Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Naar Subic

Terrace_Hotel_01


Morgen staat in het teken van feestelijkheden. Ik had al gemeld dat eind oktober het eerste staal voor de bouw van het nieuwe platform op de Keppel scheepswerf is gearriveerd, morgen gaat officieel de bouw beginnen. Dat gaat in de bouw in Nederland symbolisch met het slaan van de eerste paal, in de scheepsbouw heet het ″Strike of First Steel″, oftewel het (aan)snijden van het eerste staal.

Dat wordt een feestelijke gebeurtenis waarvoor heel veel mensen zijn uitgenodigd, en ik als lid van het Leadership team van het project ook. Maar de belangrijkste genodigde is toch wel degene die de feestelijke handeling zal gaan verrichten, namelijk niemand minder dan President Benino S. Aquino III. Er is de laatste weken vol spanning afgewacht of het zou gaan lukken om de president zelf naar het evenement te krijgen en pas afgelopen donderdag hoorden we dat het zou doorgaan.

Vanmiddag om één uur vertrok het grootste deel van de delegatie, waaronder ik, per bus naar Subic. Tijdens de rit kwam via mobiele telefoons het nieuws binnen dat de president toch niet komt. En om begrijpelijke redenen, hij gaat naar Mindanao om daar de door de tyfoon getroffen gebieden te bezoeken. Logisch, de man kan natuurlijk moeilijk in het nieuws komen bij een feestelijke gelegenheid met een glas champagne in de hand terwijl zich net aan de andere kant van het land een ramp heeft voltrokken. Jammer genoeg kan zijn vervanger, de Minister van Energy, om dezelfde reden niet komen want die moet de schade aan de energievoorziening in het getroffen gebied gaan opnemen. We zullen het dus morgen moeten doen met de Onder-Minister van Energie die inmiddels heeft toegezegd wel te zullen komen.

We zitten in Subic vanwege het aantal genodigden verspreid over vier hotels, en ik zit in het splinternieuwe en daarom nog een beetje smakeloze Terrace Hotel, gelegen aan de wandelboulevard langs de baai van Subic (zie foto). Na een gezamenlijke borrel op het terras van het Lighthouse Hotel en met een kleinere groep een gezellig hapje eten bij Texas Joe (ribbetjes!) gingen de meesten van ons redelijk vroeg ons mandje in. Het wordt tenslotte voor ons project een belangrijke dag morgen!



Website van Willem en Riet