Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Nog steeds aan het opruimen

Opruimen_Groenafval

Het is nu al meer dan anderhalve maand geleden dat tyfoon "Glenda" Manila teisterde en de hoeveelheid lommer in Ayala Alabang Village nogal rigoureus reduceerde. Anderhalve week gelden meldde ik dat de opruimwerkzaamheden eindelijk begonnen op te schieten maar de hoeveelheid groenafval als gevolg van de tyfoon is zo groot dat het in grote delen van de Village nog steeds een puinhoop is.

Omgevallen bomen zijn wel provisorisch uit de weg geruimd maar met het verwijderen van de restanten komt meer kijken dan ik aanvankelijk dacht. Het is niet alleen het verwijderen van de boom zelf maar daarna is er natuurlijk nog de schade aan de weg en het trottoir. De boom op de foto van 13 augustus is bijvoorbeeld nog steeds niet helemaal opgeruimd. De grote restanten worden in steeds kleinere brokken gezaagd maar de wortels zijn een groter probleem omdat er gekeken moet worden of er met het wegruimen geen ondergrondse leidingen worden beschadigd.

Bij het opruimen moeten ze dus voorzichtig zijn om verdere schade te voorkomen. Het weer werkt ook niet altijd mee de laatste weken. Er is nogal veel regen gevallen wat de opruimwerkzaamheden bemoeilijkte maar het ergst was het onweer. Hoewel de regen de afgelopen dagen meeviel hebben we wel flink wat onweer gehad. Geen donderklappen maar de lucht werd voortdurend verlicht door lichtflitsen, wat op zich wel een spectaculair gezicht opleverde.

Rond ons huis is in ieder geval alle puin nu weggeruimd en ook op de wegen naar de gate is vrijwel alles weggehaald. Dat betekent dat we eindelijk weer over de stoepen kunnen lopen want die werden de afgelopen weken in beslag genomen door hoge bergen groenafval. Ja, want waar moet je anders die rommel laten, nietwaar. Tenslotte loopt er niemand in Ayala Alabang Village, behalve personeel maar daar hoef je geen rekening mee te houden.

Nou ja, en die twee gekke Hollanders natuurlijk die maar blijven volhouden om naar het Alabang Town Center te lopen. Wandelen noemen ze dat. Het idee...


Website van Willem en Riet