Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Openbaar vervoer

Busses_Manila

De werkweek zit er na vandaag al weer op want morgen hebben we een vrije dag vanwege het einde van de Ramadan. En het is voor mij ook meteen vakantie want morgenavond vertrekken we om middernacht naar Nederland. De koffer van Riet ligt sinds gisteren al weer helemaal maar ik moet nog helemaal beginnen met pakken. Niet dat dat een probleem is want behalve wat zomerkleren gaat er voor mij vrijwel niks mee en zal mijn koffer ongetwijfeld weer half leeg zijn. En dat moet ook want er moet ruimte zijn voor wat we op de terugreis zoals gewoonlijk mee gaan nemen, zoals Senseo koffiebars, drop en misschien toch ook maar weer een pak hagelslag. En natuurlijk frikadellen want dat is heel goed bevallen!

Het grote nieuws van vandaag gaat over de bussen en dan niet de stadsbussen, de Jeepney's, maar de buslijnen vanuit de provincie naar Manila. Er komen iedere dag heel veel mensen vanuit de provincie met de bus naar Manila omdat daar hun werk is. Al die bussen zorgen voor grote verkeersproblemen en dragen ook nog eens bij aan het enorme smog probleem waar de stad mee kampt. De burgemeester heeft daarom een draconische maatregel afgekondigd, de bussen vanuit de provincie mogen de stad niet meer in tenzij ze een busstation als eindpunt hebben.

En daar zit hem de kneep, heel veel busdiensten hebben dat niet, die droppen hun passagiers gewoon in de stad zonder gebruik te maken van een van de busstations. De reden daarvoor is heel simpel, namelijk geld. Het kost een bus 120 tot 240 pesos per stop als ze gebruik willen maken van een busstation en dat vinden ze veel te duur. Omgerekend naar euro's stelt het bedrag misschien helemaal niks voor (twee en een half tot vier en een halve euro) maar voor hier is het een behoorlijk bedrag en dat besparen ze makkelijk door passagiers gewoon ergens langs de stoep af te zetten. De chaos die de talloze bussen daardoor veroorzaken is de overheid al lang een doorn in het oog, en vandaar dus de genomen maatregel.

De buschauffeurs benaderden dit in eerste instantie op de pragmatische manier, ze berekenden de pakkans, concludeerden dat die in de stad praktisch nul was en lapten vervolgens massaal de maatregel aan hun laars. Tot gisteren, toen de burgemeester alle beschikbare politie eenheden naar de stadsgrenzen dirigeerde om daar alle bussen die niet aan de eisen voldeden tegen te houden. De burgemeester ging zelf overigens ook mee, gekleed in militair camouflagepak.

De chaos die dit veroorzaakte was enorm want mensen werden nu gedwongen aan de stadsgrenzen uit te stappen en vandaar via de Jeepney's verder te reizen, en in de stad stonden duizenden mensen te wachten op bussen die niet kwamen. De foto van vandaag stond op de voorpagina van een van de kranten en laat een menigte mensen zien die staat te wachten in een van de wijken in de stad. Dat de maatregel op weinig sympathie van de bevolking kan rekenen zal duidelijk zijn en iedereen is nu benieuwd hoe lang het stand gaat houden.


Website van Willem en Riet