Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Alabang Village

Er moest van alles worden aangeschaft vandaag. Dingen die we nodig hebben en die niet in de container zitten, en daar waren nogal wat elementaire dingen bij. We gingen naar Alabang City Centre, het winkelcentrum wat tegenover onze wijk ligt. De aankopen bestonden onder andere uit bezems, zwabbers, vuilnisbakken (groot en klein), een strijkplank en een droogrek. Verder was vandaag niet zo’n spannende dag en dat geeft me mooi de gelegenheid om even wat te vertellen over de wijk waarin we wonen.

Onze wijk heet Alabang Village en die ligt in de stad Muntinlupa City, de meest zuidelijk gelegen stad die samen met nog 15 andere steden Metro Manila vormt, de hoofdstad van de Filippijnen. De wijk Alabang is iets meer dan zes en een halve vierkante kilometer groot en ligt op ongeveer 18 kilometer van het centrum van Manila. Zo’n dertig procent van de oppervlakte wordt gevormd door parken, scholen, wegen, speelterreinen en kerken.

De wijk vormt een totaal geïntegreerde leefomgeving ver van de drukte van de stad Manila, zonder hoogbouw en bestaat voornamelijk uit villa’s, met aan de rand van de wijk wat kleinere huizen. De wijk heeft een eigen wijkcentrum, een eigen vuilnisophaaldienst en eigen bewaking. Het merendeel van de bewoners bestaat uit rijke Filippino’s en buitenlanders, en veel rijke Filippino’s hebben er een of zelfs meerdere huizen die ze verhuren aan de buitenlanders.

Midden in de wijk ligt de Alabang Country Club, een exclusieve club die zelfs over een eigen golfbaan beschikt. Omdat deze club pal in het midden ligt lopen de wegen er uiteraard allemaal omheen en het is sowieso erg moeilijk in de wijk om je weg te vinden als je er zoals wij nog niet zo bekend zijn, want het wegennet vormt een ware doolhof.

Zoals ik al zei is de wijk behalve bij buitenlanders ook erg populair bij rijke Filippino’s en er wonen dan ook nogal wat “hoge pieten”. Bij ons om de hoek staat bijvoorbeeld het huis van een van de voormalige presidenten van de Filippijnen...



Website van Willem en Riet