Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Nat!

Tyfoon_OFEL.JPG


Zoals ik al eerder meldde, het regenseizoen zit er nog niet op en er is nog steeds kans op een tyfoon of een tropische storm. Afgelopen week zei een collega dat hij op het weerbericht had gezien dat er inderdaad een tropische storm aankwam en dat er voor het einde van de week veel neerslag was voorspeld.

De Filipijnen worden ieder regenseizoen getrakteerd op tyfoons en tropische stormen, en het aantal daarvan ligt ieder jaar tussen de vijftien en de twintig. Dit jaar hadden we er tot deze week ″pas″ veertien gehad en statistisch gezien betekent dat dat we er dus nog een paar kunnen verwachten. En inderdaad barstte gisteravond de regen los die gepaard ging met de voorbij trekkende tropische storm ″Ofel″, en gedurende de hele nacht en ook vandaag overdag vielen er grote hoeveelheden regen. Af en toe was het zelfs noodweer en vanmiddag leek het wel avond, zo donker was het.

Gedurende de loop van het regenseizoen verandert het pad van de tyfoons. Ze ontstaan onveranderlijk op de Stille Oceaan ten oosten van de Filipijnen en ze trekken dan steevast in westelijke richting waarbij ze in kracht toenemen. Aan het begin van het regenseizoen buigen de tyfoons vrijwel altijd ruim voor de kust van de Filipijnen af naar het noorden om dan langs de oostkust te trekken in de richting van Japan. Hoeveel ellende zo’n tyfoon dan nog veroorzaakt op de Filipijnen is afhankelijk van de kracht die hij inmiddels heeft en hoe dichtbij hij passeert. Hoe verder het regenseizoen vordert, hoe minder snel de tyfoons noordwaarts afbuigen en tegen het einde van het regenseizoen wordt de koers steeds meer west, dus dwars over de Filipijnen.

De tropische storm ″Ofel″ passeerde vandaag dwars over het land vlak onder Luzon, het eiland waar wij wonen, en vandaar dus ook het barre weer van vandaag. Een geluk bij een ongeluk was dat de storm nog niet zover in kracht was toegenomen dat het al een tyfoon was geworden, want dat is uiteraard een graadje erger dan een tropische storm. Hopelijk is de storm morgen ver genoeg naar het westen weggetrokken, want we hebben dan namelijk een vrije dag. En daar heb ik liever geen regen bij…



Website van Willem en Riet