Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Weer een meevallertje

Malampaya_Project


Af en toe hebben we allemaal wel eens een meevallertje en ik had er vandaag een. We krijgen namelijk allemaal een bonus voor de goede afloop, op tijd en binnen budget, van de “Shutdown” van twee maanden geleden.

Laat ik even uitleggen wat ik met “Shutdown” bedoel. Een van de belangrijkste onderdelen van het Malampaya project is het gasplatform was voor de kust van het eiland Palawan in de Zuid-Chinese Zee staat. Af en toe is er natuurlijk onderhoud nodig aan dat platform, maar omdat het mede verantwoordelijk is voor het leveren van het gas wat in zowat de helft van de energievoorziening van het eiland Luzon voorziet kan dat platform niet te pas en te onpas worden stilgelegd. Onderhoud waarvoor dat nodig is wordt dan ook zorgvuldig gecoördineerd en gecombineerd. De zo kort mogelijke periode waarin het platform wordt stilgelegd om dat onderhoud uit te voeren heet een “Shutdown”.

Voor het bedrijf is zo’n “Shutdown” hoogste prioriteit want er zijn contracten met de regering voor de levering van het gas en op het niet voldoen aan de leveringsvoorwaarden dan volgen er hoge boetes. Ligt het platform dus langer stil dan gepland dan loopt de levering van gas gevaar en dat kan het bedrijf dus een flinke smak geld kosten. Vandaar dus die zorgvuldige planning en die hoge prioriteit.

Het platform is van half november tot half december bijna een maand buiten bedrijf geweest maar al het geplande onderhoud is uitgevoerd, en zoals gezegd op tijd en het heeft minder gekost dan gepland. Vandaar dat er geld over was om iedereen van het Malampaya project een extraatje te geven.

Bijna was het me nog door de vingers geglipt want ik hoorde er vandaag pas van. We krijgen namelijk het geld niet direct in handen, we moeten het eerst zelf besteden en dat mag alleen maar aan bepaalde dingen. Dan moet je daarna de rekening indienen om het bedrag vergoed te krijgen. De email daarover was in december verstuurd, vlak voor onze vakantie, en die heb ik blijkbaar op de een of andere manier gemist.

Ik heb nu dus een week om een besteding voor het geld te vinden...



Website van Willem en Riet